Galerie foto de plâns! Câmpulung Muscel – 1925 – Staţiune Climaterică, iar în 2016 – oraş ruină

Recent, la Câmpulung s-a sărbătorit, în cerc închis, împlinirea a „91 de aniCampulung 2016 10 de la declararea Câmpulungului Staţiune Climaterică”.
În momentul în care am văzut aşa ceva pot spune că mi-au sărit toţi dracii. Adică, noi nu avem un parc, dar sărbătorim!
Şi pentru a încerca să fiu şi documentată în momentul în care mă apuc de comentarii, m-am pus pe citit prin anuare, am vizionat nişte fotografii de prin anii 1925 şi, pe scurt, am aflat că la data de 10 februarie 1925 Câmpulungul a fost declarat, prin decret regal Staţiune Climaterică datorită (şi aici citez) „aşezării, condiţiilor climatice şi aspectului oraşului”.

Ce-i drept, pe atunci şi mulţi ani după, oraşul arăta excepţional. Parcuri, verdeaţă, clădiri somptuoase, lume bună îmbrăcată cu gust, lăcaşuri de cultură.

Ce mai sărbătorim astăzi? În anul 2016?

Păi, cred că doar o amintire.Campulung 2016 13 Pentru că nu e cazul să credem că oraşul nostru mai poate fi o staţiune. Hotelurile au ajuns o ruină, parcurile au dispărut, gara este numai ca decor, Băile Kretzulescu au fost pur şi simplu distruse pe bani grei, centrul oraşului, mai ales în faţa primăriei, arată ca după război. Dar unii găsesc că e de cuviinţă să sărbătorească!!! Ce sărbătoriţi fraţilor? Un turist nu are ce să vadă aici, decât mizerie, peşti şi „domnişoare”. Cu aceste lucruri putem să ne lăudăm că doar suntem primii în România. Dar, cum să vă spun? Nu e suficient! Cultura, agrementul, liniştea, aerul ozonat, unde sunt toate acestea? Ce-aţi făcut cu ele? Bunicii şi străbunicii noştri au muncit să ne lase un oraş superb şi voi l-aţi adus în stadiul în care se găseşte – o ruină! Şi mai şi sărbătoriţi?
Aaaa! Şi mai am o boală pe cei care, din când în când pun pe site-urile de socializare câte un comentariu în care se tot vorbeşte de staţiunea montană… ce suntem. Aloooo! Ţărănoaia! Aici nu e nici o staţiune! V-aţi rătăcit prin memorii. Aici e groapa de gunoi a tuturor şmecherilor, felinarul roşu, comuna Câmpulung. Staţiune? Ehe!!! Poate peste 100 de ani, după ce şi câmpulungenii vor conştientiza că în ultimii ani şi-au cam ales numai conducători pe care „i-au meritat”, după cum o spun chiar unii dintre politicieni. Chiar credeţi că nu este momentul să schimbăm ceva pentru a putea ajunge să vorbim de trecut, de staţiune climaterică şi de dezvoltare?
Dar e mult mai bine să las să vorbească câteva fotografii ale Câmpulungului 2016!

Articol semnat de Diana SMADEA

3 COMENTARII

  1. Ai dreptate Diana.Asta e culmea tupeului,sa sarbatoresti iluziile.Orasul arata jalnic.”Ce oras jalnic avem,dar ce frumos era…”.Tipic romanesc.Si in sport mai auzi “Au pierdut frumos,s-au luptat ca niste zmei,dar adversarul si-a dorit mai mult victoria”.In momentul de fata se evidentiaza mizeria prin sarbatoare.”Chelului tichie ii trebuie”.

  2. Ce-am mai putea comenta ? Se știe,dar degeaba ! Vorba lui Tudor Gheorghe…Degeaba !Diana are dreptate să remarce cât de rău arată acum orașul fostă stațiune climaterică. Dar… Hai să vedem,fără încrâncenare ,că evenimentul cultural (la care n-am participat . Tu,Diana, ai fost prezentă la această evocare a Câmpulungului interbelic ?) a avut menirea de a atrage atenția asupra amețitoarei „distanțe” -aproape antiteză-dintre trecut și prezent. Și,iată,și-a atins scopul (dacă acesta va fi fost ). Vehemența cu care îi cerți pe actualii edili îmi amintește (firește,păstrând proporțiile ) de tonul cu care Poetul își ceartă contemporanii-epigoni. (Acolo m-a dus gândul în această zi a Poetului.) Eu zic : e bine să ne aducem aminte de ceea ce a fost ,pentru a încerca,măcar,să reabilităm frumusețea acestui oraș unic pe harta mândriei noastre naționale !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.