La finele săptămânii trecute istoria a prins viaţă la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, unde  a avut loc un eveniment menit să marcheze scurgerea a o sută de ani de la Marea Unire.

Voluntarii de reconstituire istorică din Detașamentul Mateiaș (Historia Renascita & Muzeul Municipal Câmpulung) și Garda Națională din Alba Iulia (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) au recreat un moment de luptă din Primul Război Mondial, arătând tuturor că şi astăzi de pe Mateiaş răsună deviza „Pe aici nu se trece!”

Zecile de spectatori au fost plăcut surprinşi de programul prezentat de trupele de epocă, pe terasa de paradă a Mausoleului Eroilor de la Mateiaș.

Însă momentul recreerii unui scenariu de luptă și elemente de interacțiune cu publicul, în care doritorii au avut ocazia să cunoască îndeaproape elemente de istorie militară din partea voluntarilor de reconstituire istorică, din Detașamentul Mateiaș și din Garda Națională Alba Iulia, a fost unul de o unicitate aparte. Privitorii având posibilitatea de a putea fi parte a unei importante file din istoria românilor.

Un istoric şi muzeograf din cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia l-a întruchipat pe primarul din anul 1918 al Albei Iulia, Camil Velican, primul primar român în timpul căruia a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia prin care Transilvania a decis unirea cu România.

Avocatul dr. Camil Velican (născut în anul 1878, la Târgu-Mureș – decedat în anul 1937) a fost reprezentantul Cercului Alba – Iulia la Marea Adunare Națională.

Camil Velican a fost membru în Consiliul Național Român și primul primar al orașului Alba-Iulia în România întregită. A fost prefect în timpul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. A mai fost și deputat.

Dr. Camil Velican a fost vicepreşedintele Baroului Alba şi reprezentantul acestuia în Uniunea Barourilor din România, iar pe plan politic organizatorul Partidului Naţional Liberal din Judeţul Alba, filială care a devenit una dintre cele mai puternice din ţară şi pe care a reprezentat-o în Parlament până la sfârşitul vieţii sale.

În urma acestor merite, dr. Camil Velican a fost onorat cu numeroase decoraţii şi medalii, ca răsplată a muncii sale susţinute, dusă cu vrednicie şi onestitate, spre binele ţării:

– Ordinul Ferdinand I;

– Coroana Românie în grad de Comandor;

– Steaua României în grad de Ofiţer;

– Vulturul;

– Răsplata Muncii cl. I;

– Meritul; Comercial şi Cultural.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung și de cel al Muzeului Municipal Câmpulung. Un eveniment din cadrul proiectului „Reconstituire. Trupe în Primul Război Mondial”, finanţat de către Consiliul Județean Argeș și Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Muzeul Judeţean Argeş şi găzduit de Muzeul Municipal Câmpulung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.