Călin file de basm … Kretzulescu! Cum a pierdut Câmpulungul milioane de euro bani europeni

8.162.592,19 lei este suma exactă pe care municipiul Câmpulung trebuie să o restituie în urma plăţilor efectuate de Ministerul Dezvoltării în cadrul contractului de finanţare al megaproiectului Kretzulescu, contract cu numărul 1700 din 06.06.2011.

 În ultimii 12 ani s-a vorbit de „megaproiectul Kretzulescu”, în toate actele oficiale progradina publica merci kretzulescuiectul pentru „dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex – Parc Kretzulescu”, care a ajuns „megaeşecul Kretzulescu”. Un eşec pe care nimeni nu şi-l asumă când e vorba de rambursarea imensei sume de aproape 2 milioane de euro de la bugetul local.

Ca vagă amintire, este de subliniat că, megalomanicul proiect a fost unul dintre principalele obiective investiţionale ale fostului primar Călin Andrei, care vreme de aproape trei mandate nu a făcut decât să spere că va reuşi să reabiliteze zona centrală a Câmpulungului prin implementarea proiectului Kretzulescu. Un proiect pe care s-au cheltuit sume enorme până la demararea sa, în data de 01 aprilie 2013, şi pe care s-au aruncat alte sume semnificative pentru a deveni un mare eşec pe bani publici, dintr-un megaproiect pe fonduri europene.

Istoria pe foarte scurt a megaeşecului Kretzulescu are la bază dezvoltarea locală a unui minunat proiect pe fonduri europene cu o valoare, iniţial, estimată la 41.305.872,18 lei fără TVA.campulung martie 2015 kretzulescu

În anul 2013, aşa cum am mai menţionat, în luna aprilie, lucrările la proiectul Kretzulescu au fost începute de asocierea de firme: SC Grup Corint SA Alba Iulia, devenită între timp SC Corint Restaurare SRL Braşov ( ambele cu administrator Dan Sabău), şi SC Harbău SRL Miercurea Ciuc, pentru un contract de lucrări câştigat printr-o interminabilă licitaţie la un preţ subevaluat de 24.778.656,00 lei fără TVA.

Până la finele termenului din contract, adică aprilie 2015, se realizase doar 22% din totalul lucrărilor din cadrul proiectului. A urmat o lungă negociere între primăria Câmpulung şi firma lui Dan Sabău pentru ca municipiul să poată prelua obiectivele nefinalizate din proiect, iar în cele din urmă s-a reuşit. Acum, cele cinci obiective din proiect sunt în „custodia” municipiului, două dintre ele, respectiv parcurile centrale, fiind date către SPADPP în vederea amenajării, căci de reabilitarea lor e greu de spus că se va mai putea face cu bani de la bugetul local.

Potrivit unei adrese de la Ministerul Dezvoltării primăria mCL Campulung (2)unicipiului Câmpulung trebuie să rezilieze respectivul contract şi să restituie integral sumele primite conform a 22 de cereri de rambursare şi a prefinanţării acordate în sumă totală de 8.162.592,19 lei.

Pentru a putea fi reziliat contractul,  este nevoie ca viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu să primească girul Consiliului Local de a semna. Însă cei ce au ocupat locurile de consilieri locali în ultimii patru ani, şi-au dat seama că îi depăşeşte subiectul şi doresc să scape de problemă prin scandal. Adică, fără a-şi asuma că şi ei sunt vinovaţi de situaţia creată de eşecul Kretzulescu, aleşii locali aruncă pisica deja moartă în capul lui Ţâroiu şi nu vor să-şi asume nici măcar recunoaşterea greşelii prin acordul de reziliere a contractului şi a restituirii celor aproape două milioane de euro. Sumă colosală ce a fost cheltuită în cadrul proiectului pentru distrugerea celor două parcuri centrale ale municipiului sub semnătura celui ce a fost manager de proiect, fostul primar Călin Andrei. Căci şi din cele precizate de Ministerul Dezvoltării „beneficiarul”, în speţă municipiul Câmpulung, prin primărie, avea toate obligaţiile de a respecta termenele de execuţie a lucrărilor din proiect „pe propria răspundere”.calin andrei

Interesant este că-n plenul Consiliului Local doar se comentează şi nu se iau decizii importante pentru comunitate, în caz fiind vorba de adunarea unor majorări la suma ce trebuie restituită. Ba mai mult, aleşii locali ar putea să pună în calcul căutarea vinovaţilor care să plătească gaura ce, oricum, se va face la bugetul local şi, mai mult, n-ar fi rău să solicite o expertiză a modului în care au fost cheltuite cele aproape două milioane de euro.

Comentariile ar fi multe, dar ar fi degeaba, dat fiind că din toată „afacerea Kretzulescu”, municipiul Câmpulung a pierdut, iar alţii au avut de câştigat. Cât, cum şi în ce mod? Rămâne de văzut dacă cineva va fi interesat să scoată la lumină totul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.