Atracții turistice la Câmpulung – Nu monumentele istorice, ci coșurile de gunoi stradale achiziționate în 2017 la prețuri de „obiecte de patrimoniu„!

Se pare că unora le lipsește cu desăvârșire orice noțiune a esteticului, dar și a bunului simț, mai ales atunci când este vorba de domeniul public.

În pofida tuturor eforturilor depuse de oamenii de la SPADPP Câmpulung pentru a păstra curățenia în municipiu, este aproape imposibil să nu „plouă” zilnic cu gunoaie. Fapt pentru care au fost amplasate coșuri de gunoi stradale și acolo unde nu ar trebui.

Gunoaiele aruncate la întâmplare și coșurile de gunoi amplasate „strategic” rămân o pată extrem de vizibilă pe cartea de vizită a unui Câmpulung ce se dorește a fi pe harta principalelor obiective turistice.

Mai mult decât un exemplu elocvent este mesajul scris, pe un site de socializare, de Măriuca Alexandrescu, fiica renumitului arhitect Dimitrie Ionescu Berechet:

„Ceea ce vedeți este un frumos coș de gunoi plasat exact în fața Crucii Jurământului din centrul  Câmpulungului. Coș care, se vede în poză, își împrăștie gunoaiele cu generozitate pe trotuar.  Sigur că ne interesează curățenia urbei, dar chiar nu se găsea alt loc decât acolo unde depunea jurământul județul orașului, loc cu încărcătură istorică, nu ghena de gunoi! Poate vede cine trebuie și mută coșul pe un teritoriu neutru… ”.

Monumentul istoric, actual vandalizat și înconjurat de gunoaie, este parte din moștenirea locală a municipiului cunoscut și ca „Orașul Crucilor de Piatră”.

Pentru cine nu cunoaște sau poate a uitat ce reprezintă, Crucea Jurământului încastrată în zidul casei Berechet este crucea pe care jurau județii (primarii) Câmpulungului atunci când erau aleși.

Fiind și locul unde cei aleși primeau inelul cu sigiliul localității. Astăzi, acest loc plin de istorie, ce are propria poveste și ar putea reprezenta un importat punct de atracție turistică, este doar un banal loc în fața căruia străjuiește un coș de gunoi stradal, ci nicidecum  o plăcuță cu istoria crucii.

Trist că, povestea Crucii Jurământului este spusă de un coș de gunoi stradal, unicul din zonă care captează atenția oricărui trecător doar… pentru a fi ocolit.

Și totuși nu credem imposibilă „plantarea” respectivului coș de gunoi stradal – oribil și extrem de scump, exact în fața Crucii Jurământului, tocmai pentru a se evita „decorarea” monumentului și cu niscavai gunoaie.

Mai în glumă, mai în serios, având în vedere prețul de achiziție al coșului de gunoi stradal este posibil ca și acesta să fi fost inclus în lista „obiectelor de patrimoniu” de la nivel local.

Captură Facebook – Măriuca Alexandrescu

Citiți și care au fost prețurile la care au fost achiziționate, în anul 2017, „frumoasele și elegantele” coșuri de gunoi stradale, care la cea mai simplă căutare sunt de trei – patru ori mai ieftine vândute la bucată:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.