La începutul acestei luni, un urs a fost împuşcat în zona Lereşti – Voina după ce a intrat într-o cabană din zonă.

Din cele ce am putut afla pe surse, căci oficial nu ni s-a răspuns la întrebări, animalul, un urs brun carpatin, a fost împuşcat de către un ranger de la Fundația Conservation Carpathia (FCC), după ce a făcut un real tur al cabanelor din zona Voina.

„Seară de seară ursul vizita câte o cabană şi parcă se înrăia pe zi ce trece. Începuse să provoace şi stricăciuni mari. Pur şi simplu intra în câte o cabană când vroia, de parcă era la el acasă şi cotrobăia după hrană. Devenise un pericol pentru turişti şi pentru proprietarii cabanelor. Nu se putea face nimic altceva decât să fie omorât.”, ne-a mărturisit un proprietar de cabană.  

UPDATE

Între timp am primit şi un punct de vedere oficial din partea FCC, care prezintă situaţia cu exactitate: 

“Prevenția conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice este unul dintre obiectivele activității noastre, iar siguranța oamenilor primează atunci când alte măsuri nu dau rezultate.

Deși în cazul ursului care acționa în zona Voina s-au aplicat toate măsurile preventive prevăzute de OUG 81/2021 (privind prevenirea atacurilor de animalelor sălbatice asupra oamenilor și a bunurilor acestora), respectiv capturarea și relocarea în anul 2022, alungarea și îndepărtarea la fiecare apel 112, încercarea de recapturare în 2023, nici una dintre măsuri nu a dat rezultate.

Echipa de intervenție constituită conform OUG 81, formată din primar ca Șef echipă intervenție, jandarmerie, gestionar fond cinegetic și medic veterinar, conform prerogaritivelor legale în vigoare, au decis extragerea acestuia. Eliminarea s-a executat în urma deciziei echipei de intervenție, de către personalul tehnic specializat al gestionarului fondului cinegetic respectiv Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi GTS Păpușa Leaota. Exemplarul reprezenta un risc mare pentru siguranța turiștilor din zonă, datorită obiceiului de a intra în cabane prin spargerea ușilor și a geamurilor, în rulote și în camping. În timpul acestor atacuri s-au produs doar pagube materiale, iar echipa de intervenție a acționat prompt de fiecare dată atunci când s-a semnalat prezența acestui urs. Din nefericire comportamentul ursului nu s-a ameliorat, în pofida tuturor măsurilor aplicate, fiind iminent riscul ca acesta să surprindă oamenii, în cabane, în timpul nopții”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.