Argeșeanca Viorica Olivetto a fost declarată TEZAUR UMAN VIU!

Astăzi, 14 iulie 2022, Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a anunțat cui i se va acorda, în cadrul celei de a X-a ediții a PROGRAMULUI TEZAURE UMANE VII, titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU.

15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial vor primi acest titlu onorific în acest an printre care se regăsește și argeșeanca Viorica Olivetto.

Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților din care fac parte.

”Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a acordat titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU argeșencei Viorica Olivetto, ca recunoaștere pentru eforturile sale neostenite de purtătoare, creatoare și păstrătoare de tradiții nealterate.

Viorica Olivotto este o prezență permanentă și pregnantă în peisajul culturii tradiționale din Argeș și Mușcel.

Cunoscută îndeosebi ca meșter popular instructor la Secția de Țesut-Cusut Nucșoara a Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, Tanti Viorica, așa cum este alintată de cei apropiați, este un depozitar viu al valorilor tradiționale românești pe care le transmite cu pasiune copiilor și tinerilor, făcându-i să îndrăgească și să poarte cu drag și mândrie costumul tradițional românesc. Este dovada vie a spiritualității românești, a trăiniciei și perpetuării tradițiilor.

Mă gândesc cu drag și bucurie cât de norocoși suntem să avem printre noi oameni precum Viorica Olivetto datorită cărora să putem duce mai departe minunea țesăturilor din fire de borangic, in, cânepă, bumbac sau doar din fire de legende și miracol!

Pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, programul face parte din măsurile luate de Ministerul Culturii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și urmărește identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale în cadrul comunităților din care fac parte.

Accesând link-ul de mai jos puteți afla detalii privind rezultatele Programului TEZAU UMAN VIU, ediția 2022: http://www.cultura.ro/rezultat-final-programul-tezaure-umane-vii-editia-2022?fbclid=IwAR39Jt6FVB4j21bJgC1fbCxPLALJW8Nmocal_66jKG_0pVfmFWn3lkjGVKc, a declarat deputatul argeșean Simona Bucura Oprescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.