Şerban Valeca a iniţiat Strategia de Dezvoltare a României pe 50 de ani

Țările dezvoltate ale lumii au Strategii de Dezvoltare Economică și Socială pe 50 și chiar 80 de ani, strategii ce transcend alternanțele politice la guvernare și care dau coerență si continuitate măsurilor ce trebuie aplicate pentru dezvoltarea statului și creșterea nivelului de trai a populației.psd

Zilele acestea în Senatul României a fost adoptată legea pentru Instituirea obligației elaborării, aprobării și aplicării Strategiei de Dezvoltare Economică și Socială a României pe termen lung. Legea a fost inițiată de senatorul Șerban Valeca, președintele PSD Argeș. Perioada propusă SDES este de 50 de ani și este similară proiecțiilor unor țări dezvoltate din Uniunea Europeană. În lege se prevede că SDES va cuprinde setul de obiective și programe de dezvoltare, proiectele majore, activităţile care rezultă, factorii responsabili și estimarea costurilor și beneficiilor periodice aferente acestora. Totodată, vor fi cuprinse și propunerile privind alocările bugetare multianuale, precum și finanţările în parteneriat public – privat și surse atrase preconizate în vederea atingerii obiectivelor SDES.

SDES va cuprinde, mai multe direcții de dezvoltare: proiecții privind ansamblul economiei; prevederi privind principalele sectoare și direcții, astfel: agricultură şi alimentaţie; sănătate; educaţie şi cercetare aplicata; mediu şi resurse naturale; industrie şi tehnologii avansate; energie; infrastructura; stabilitate macroeconomică şi sistem bancar; administraţie locală şi servicii publice; apărare şi securitatea cetăţeanului dar și prevederi privind susținerea culturii române si identității naționale în context euroatlantic.

Elaborarea SDES trebuie să ţină cont de următoarele principii:

a)definirea clară a priorităților;

b)interesul național

c)identificarea oportunităților pentru creșterea periodică a procentului de produse și servicii fabricate în Romania.

d)promovarea coerenţei între diferitele cadre de planificare deja existente;

e)favorizarea aproprierii de nivelul local;

f)traducerea unor angajamente la nivel național;

g)inducerea participării actorilor vizați;

h)estimarea bugetelor multianuale pe ramuri;

i)analiza tendințelor la nivel mondial;

j)identificarea țintelor de piață;

k)asigurarea complementarității și convergenței diverselor cadre de planificare;

Existența unei strategii de dezvoltare a României creează premisele unei coeziuni sociale între diversele categorii socio-profesionale precum și a unei coeziuni între stat și mediul privat. În premieră, proiectul prevede sancțiuni pentru miniștrii coordonatori ai diverselor domenii ale vieții economico-sociale în cazul nerespectării prevederilor Strategiei de Dezvoltare Economică și Socială. Astfel, ministrul care nu respectă prevederilor strategiei poate fi amendat cu 50.000 lei.

 

1 COMENTARIU

  1. Incredibil: psd salveza tara si pune umarul la dezvoltare…dupa 26 de ani…Care tara, care a fost data pe nimic cu tot cu resurse, care ne-a fost furata? ….a, si Taroiu face parte din echipa de implementare? Hahaha…A inceput bine , cu licitatia din Grui, cu strada fara bani alocati….Si , primarule, cotetele de masini pline cu gaini, lemne si alte mizerii fac parte din obiectivele de dezvoltare? Si platforma ARO cu radiatiile? Si cotetele de pe blocurile vila, ce se vad cum intri in oras? Chiar aveti tupeu, nu toti suntem creduli….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.