Musceleanul Bogdan-Marcel Alexandru este kinetoterapeut în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr. 5 din inima Republicii Moldova – Chișinău.

După o lungă perioadă de grea încercare pentru toți, el își ajută pacienții să se recupereze fizic și să revină la o viață normală. Pacienți care au suferit traumatisme sau au avut boli grave. Printre ei fiind și mulți bolnavi care au dezvoltat complicații după ce au suportat COVID-19.

„Vin cu pneumonii sub diverse forme, cu slăbiciuni în mâini și picioare, cu diferite patologii.

Recuperarea fizică a unui pacient cu complicații provocate de COVID-19 durează, cel puțin, 15 zile. În această perioadă, acesta își revine în proporție de 80 la sută.

Fac, cu pacienții, exerciții de fortificare a capacității plămânilor și sistemului respirator. În urma inhalațiilor din oxigen și azot, starea lor de sănătate se îmbunătățește rapid.”, ne-a precizat kinetoterapeutul Bogdan Alexandru.

Din spusele sale, primele luni de pandemie au fost cele mai aglomerate și mai stresante. Ca specialist în recuperare a fost solicitat de foarte mulți pacienți, care aveau nevoie de tratament personalizat cu un fizioterapeut profesionist.

„Bolnavii  erau speriați și instabili emoțional. A trebuit să fiu și un bun psiholog, și să-i liniștesc. Când un pacient se simte bine emoțional, recuperarea e mai ușoară.”, ne-a mai precizat expertul în funcția și mișcarea corpului uman.

De subliniat este și faptul că mulți dintre pacienți ajung la Bogdan-Marcel Alexandru în stare gravă, după ce fac exerciții de recuperare preluate de pe internet și fără a consulta un kinetoterapeut.

„Nu în puține cazuri există persoane care se documentează pe Google, și aplică sfaturile pe care le găsesc acolo. Unele exerciții fizice sunt însă contraindicate în cazul unor boli. Din această cauză, își fac mai mult rău. Ca urmare, recomand pacienților să facă recuperarea fizică sub stricta supraveghere a specialiștilor.”, este sfatul dat de către kinetoterapeutul de origine musceleană.

Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. Actual, la peste un an de la începutul pandemiei, directorul general al IMSP AMT Buiucani, Liliana Iasan privește cu încredere spre viitor, pentru că timpul i-a demonstrat că succesul constă în efortul făcut în echipă.

De precizat este și faptul că IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an.

În continuare, accesând linkurile de mai jos, că invităm să citiți și mărturiile cutremurătoare ale Angelei Burțeva, Nataliei Guțu, Anei Cuznițova, Elenei Balațel și Nataliei Diaconu:

https://www.facebook.com/1897016127277395/posts/2820512481594417/?d=n

https://www.facebook.com/1897016127277395/posts/2798448907134108/?d=n

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2790462697932729

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2768928863419446

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2763669513945381

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.