Modificările aduse Legii Educaţiei de către Parlamentul României, la începutul acestei săptămâni, a provocat un tsunami în rândul mai multor instituţii, printre care şi cele muzeale.

Spre exemplu, modificarea articolului 84, alineatul 4, din Legea Educaţiei a nemulţumit muzeele din întreaga ţară. Dacă până în prezent elevii şi studenţii beneficiau de reducere cu maxim 75 la sută, actual s-a decis ca elevii şi studenţi să beneficieze de gratuitate pentru accesul în muzee, la concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale sau sportive organizate de instituţiile publice.

„O astfel de inițiativă condamnă muzeele mici din țară care depind, în proporții semnificative, de încasările din vânzarea de bilete, în situația reală a insuficienței sprijinului de stat.”, este punctul de vedere al conducerii Muzeului Municipal Câmpulung, în completare venind solicitarea Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, care îi solicită Președintelui României să trimită spre reexaminare completările propuse și votate, în ședinţa Senatului, la Legea 1/2011 a Educaţiei prin Legea 159/2019.

„Printre aceste completări aprobate se află și o inițiativă care va afecta în cel mai negativ mod cu putință o bună parte din muzeele țării. În această inițiativă legislativă se menționează că muzeele sunt obligate să ofere acces gratuit elevilor și studenților. Oricât de binevenită ar fi o asemenea decizie, ea nu poate fi aprobată în această formă fără a fi însoțită de o creștere a subvențiilor acordate muzeelor în așa măsură încât să poată amortiza o astfel de pierdere financiară.

Printre motivele pe care le mai invocăm în sprijinul solicitării noastre enumerăm:

  1. lipsa unui studiu de impact economic asupra instituțiilor vizate/afectate (nu este vorba numai despre muzee)
  2. nu s-a solicitat avizul comisiilor de cultură și transport care sunt direct vizate de această completare adusă la Legea Educației
  3. lipsa consultării comunităților profesionale pe această propunere legislativă
  4. multe muzee se vor afla într-o reală dificultate financiară, fiind private de surse de venit importante în contextul în care acest lucru le este solicitat anual, mai ales managerilor, prin contractul lor de management
  5. există deja o prevedere în Legea Educației care obligă muzeele să acorde discount de 75% pentru aceste categorii vizate de propunerea legislativa.”, se arată în solicitarea publică a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.