Relații economice și comerciale româno-vietnameze

Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, promovează România ca destinație profitabilă de afaceri în cadrul unei vizite oficiale pe care o efectuează în Republica Socialistă Vietnam în perioada 22-23 octombrie a.c., la invitația omologului său Tran Tuan Anh, ministrul Industriei și Comerțului din această  țară.

Ieri, ministrul Oprea a avut întrevederi cu ministrul industriei și comerțului, Tran Tuan Anh, cu adjunctul acestuia, co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, Hoang Quoc Vuong, și cu vice-președintele Camerei de Comerț și Industrie a Vietnamului, Doan Duy Khuong.

O concluzie a discuțiilor bilaterale a fost aceea că este nevoie de derularea de acțiuni pragmatice pentru amplificarea volumului schimburilor comerciale și atragerea de investiții în cele două economii, în domenii de interes comun.

Le oferim antreprenorilor străini toate informațiile de care au nevoie pentru a identifica proiecte de investiții în România. Invit companiile vietnameze interesate de piața de business românească să contacteze departamentele de specialitate din cadrul InvestRomania, care le vor însoți pe toată durata implementării investiției. De asemenea, investitorii vietnamezi pot beneficia de o serie de măsuri care reglementează regimul afacerilor derulate în parteneriat public-privat și de facilitățile oferite de guvernul roman pentru implicarea în proiectele strategice selectate,” a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

Unul dintre subiectele importante, aflate pe agenda discuțiilor, a fost organizarea, într-un timp cât mai scurt, a viitoarei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-vietnameză, ce va avea loc la București, în prima parte a anului 2019.

Lucrările Comisiei Mixte reprezintă o oportunitate pentru mediul de afaceri vietnamez de a dezvolta relațiile comerciale și de a identifica noi proiecte de cooperare cu România. Atingerea unui volum al schimburilor bilaterale de 500 milioane USD este un obiectiv realizabil”, a declarat ministrul industriei și comerțului din Republica Socialistă Vietman, Tran Tuan Anh.

În cadrul discuțiilor, oficialii vietnamezi au insistat asupra importanței pe care guvernul de la Hanoi o acordă deținerii președinției române a Consiliului UE, în mod deosebit prin prisma finalizării Acordului de Comert Liber UE –VIETNAM.

În acest context, ministrul român a subliniat faptul că ”este necesară implicarea autorităților vietnameze în punerea în practică a acestui acord în spiritul său, al liberalizării comerțului”.

Discuțiile de ieri au atins și alte zone de colaborare, cum ar fi turismul, continuarea acordării de către guvernul român a burselor pentru studenții vietnamezi și în perioada următoare, precum și schimbul de forță de muncă calificată.

Demnitarul român a participat, tot ieri și la Forumul de afaceri organizat în marja vizitei, la care au fost prezenți peste 70 de oameni de afaceri vietnamezi, mulți dintre ei cu studiile superioare finalizate în România.

Primele măsuri de intensificare a colaborării româno-vietnameze: semnarea a două Memorandumuri de înțelegere în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul vietnamez al Planificării și Investițiilor

Ministrul Ștefan Radu Oprea continuă, în Republica Socialistă Vietnam, seria de discuții privind intensificarea colaborării economice și comerciale bilaterale și creșterea volumului de investiții în cele două economii.

Astăzi, ministrul român pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat a fost primit de prim ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Nguyen Xuan Phuc și a avut întâlniri bilaterale cu  secretarul pe probleme economice al partidului de guvernământ, Nguyen Van Binh, și ministrul planificării și investițiilor, Nguyen Chi Dung.

În cadrul întrevederii cu ministrul vietnamez al planificării și investițiilor, cei doi miniștri, Ștefan Radu Oprea și  Nguyen Chi Dung, au semnat două Memorandumuri de înțelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Planificării și Investițiilor, în domeniul promovării investițiilor și în domeniul IMM-urilor.

Documentele semnate astăzi constituie baza cooperării viitoare în domeniul economic. Am creat, astfel, cadrul instituțional pentru concretizarea multor oportunități de colaborare între mediile de afaceri din țările noastre, dar pentru a fi puse în practică, avem nevoie și de implicarea factorilor politici din România și Republica Socialistă Vietnam. Vă invit să analizați măsurile adoptate de guvernul român pentru dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial solid și competitiv, în care investitorii străini  găsesc o platformă de business atractivă și variată”, a declarat ministrul Oprea.

Reprezentanții guvernului vietnamez au apreciat, în timpul discuțiilor, performanțele economice înregistrate de guvernul român, în special creșterea economică de 7% de anul trecut, precum și nivelul relației bilaterale cu România, exprimând dorința de intensificare a demersurilor bilaterale pentru amplificarea dimensiunilor economice și comerciale ale acesteia.

În acest sens, au reiterat intenția de a atinge, într-un timp cât mai scurt, principalul obiectiv în colaborarea dintre cele două state, acela de creștere a volumului schimburilor comerciale de la 200 milioane USD, în acest moment, la 500 milioane USD.

În context, de o analiză detaliată s-au bucurat oportunitățile de colaborare în domeniile cu potențial tehnic ridicat, cum ar fi din cadrul conceptului Industry 4.0, roboticii și IT-ului, dar și dezvoltarea cooperării în domenii în care România este recunoscută pe plan internațional pentru forța de muncă înalt calificată, cum ar fi domeniul hidrocarburilor și tehnologiilor de extracție și prelucrare a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.