571.988 de lei au fost alocaţi pentru anul de învăţământ 2018 – 2019 în vederea derulării „programului pentru şcoli în România”. Este vorba de suma alocată de la stat pentru derularea în continuare a programului de acordare de produse lactate, panificaţie și fructe și legume pentru elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore.

„Prin Ordonanţa Guvernului nr. 13/2017 a fost aprobată participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene în conformitate cu prevederile Regulamentelor europene.

Programul pentru şcoli al Uniunii Europene este un program menit să creeze obiceiuri alimentare sănătoase şi să ducă la creșterea consumului de produse locale în rândul copiilor.

Hotărârea Guvernului nr. 640/2017 creează cadrul legal pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017 – 2023.

În momentul de faţă, Consiliul Judeţean Argeş distribuie produse lactate şi de panificaţie, în baza acordurilor – cadru de furnizare a produselor lactate și de panificație. Procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică a fost derulată conform legislaţiei existente la acel moment, şi anume O.U.G. nr.96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, în semestrul I al acestui an școlar 2018-2019, în baza contractelor subsecvente de furnizare încheiate, Consiliul Județean Argeș distribuie produse lactate și de panificație pentru un număr de 59.175 elevi.

Ca urmare a modificării cadrului legislativ european, noul Program pentru școli al României prevede acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev.

În ceea ce privește distribuția de fructe și legume proaspete în școli, Consiliul Județean Argeș se află din luna iunie în procedură legală de achiziție publică pe noul cadru legislativ. Având în vedere dinamica legislativă, Consiliul Județean Argeș nu a demarat încă distribuția fructelor în școli, procedura fiind în derulare.

Începând cu anul școlar 2017-2018, la nivelul întregului județ a fost implementată aplicația informatică destinată eficientizării Programului de acordare de produse lactate, panificaţie și fructe și legume pentru elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore. Lunar, până la data de 5 a fiecărei luni, unităţile şcolare introduc în aplicaţie datele privind distribuţia produselor.”, se arată şi în informarea transmisă de Consiliul Judeţean Argeş. Informare care nu cuprinde şi date privind costurile unui program ce reprezintă mai mult o risipă de bani publici. În condiţiile în care mulţi dintre elevii câmpulungeni nu prea au mai văzut produsele lactate şi de panificaţie, iar fructele le sunt oferite în număr de 2 – 3 mere strivite o singură dată într-un an şcolar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.