Patronii obligaţi de lege să dea ori apă şi duşuri la angajaţi ori amenzi usturătoare!

Ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie referitoare lamuncitori temperaturile ce vor fi atinse în aceste zile, în care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării, Inspecția Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, revine și anunță că va continua controalele privind respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2 – 4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind muncă la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sancționează cu amenda de la 1.500 – 2.500 lei.

„Sub semnul sezonului estival și al semnelor date de caniculă reiterăm avertizarea făcută angajatorilor, cu privire la obligațiile pe care le au în a asigura apă și confort termic pentru angajați. Combaterea muncii la negru și siguranța lucrătorilor rămân pe primul plan. Ne concentrăm atenția pe sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfașoară activități ce necesită efort fizic deosebit. Inspectorii de muncă își vor îndeplini atribuțiile, indiferent condițiile climatice și se vor asigura că lucrătorii au înțeles ce drepturi au iar angajatorii știu căror reguli trebuie să se conformeze pentru a le asigura protecția.”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.