În orice negociere imobiliară, cumpărătorii cer și vânzătorii dau – pentru că dacă ești cumpărătorul și nu întrebi, nu obții.

În timp ce vânzătorii doresc cel mai mare preț, iar cumpărătorii vor cea mai bună ofertă, cei doi trebuie să se întâlnească undeva la mijloc pentru ca afacerea să se încheie. Negocierea pentru o casă este importantă, deoarece acesta este cel mai mare atu al majorității oamenilor și există, probabil, o mulțime de bani în joc.

Cu toate acestea, o parte are întotdeauna mâna superioară. Pe piața unui cumpărător, cei care caută o proprietate se pot deplasa dacă nu le plac termenii, deoarece au multe case pentru a alege. Pe piața unui vânzător, cu războaie de ofertare și mai multe oferte, proprietarul de locuințe poate fi la fel de truditor în privința condițiilor numeroase de vânzare pe care le permite agentul său.

„În orice piață, un vânzător cu adevărat motivat este mai puțin înclinat să se angajeze în negocieri îndelungate – vor doar să finalizeze acordul”, spune Mazen Fawaz, CEO OpenHouse, din Santa Monica, Calif.

Pentru cei noi la dansul imobiliar: negocierile încep odată ce vânzătorul primește o ofertă scrisă. Întrucât totul este negociabil, agenții pentru cumpărător și vânzător merg înainte și înapoi în scris, indiferent dacă această comunicare se face prin e-mail sau prin formulare semnate.

Obiectivul este acordul cu privire la condițiile tranzacției, care includ prețul, liniile de timp, contingențele și articolele care pot transmite proprietatea. „Există o negociere constantă până când închideți afacerea”, spune Turk.

Iată liniile directoare despre ceea ce ar putea întreba vânzătorii și cumpărătorii:

  1. Preț

“Cumpărătorii și vânzătorii încearcă să negocieze cel mai bun preț posibil pentru ei, dar asta înseamnă lucruri diferite”, spune Cara Ameer, broker asociat și agent imobiliar la Coldwell Banker Vanguard Realty, din Ponte Vedra Beach, Fla. “Vânzătorul își dorește cel mai mare preț și cumpărătorul dorește cea mai mică sumă de plătit – de obicei, se termină undeva la mijloc ”.

Cumpărătorii nu doresc să plătească în exces sau să se prețuiască singuri în viitor, în timp ce vânzătorii vor să se asigure că acordul are sens pentru planul lor financiar.

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

  1. Costuri de închidere

Cumpărătorii trebuie să plătească costurile de închidere preplătite pentru ipoteca lor, care sunt banii pe care creditorul ipotecar îi deține în depozit, pentru articole precum impozitele și asigurarea. „Un cumpărător poate solicita vânzătorului să plătească o sumă forfetară pentru costurile de închidere sau până la un procent pentru ceea ce contribuie pentru un creditor. Uneori, acest lucru poate fi de până la 3% [din] ceea ce este inclus în ipotecă ”, spune Ameer.

„Dacă [un cumpărător] solicită vânzătorului să facă o concesie în numele său, va trebui să plătească un preț cerut mai mare.”

  1. Data de închidere

Vânzătorii pot negocia pentru viteză atunci când trebuie să își scoată capitalul rapid de acasă; iar datele de închidere vor afecta fluxul de numerar lunar al cumpărătorilor odată ce dețin casa. „Rețineți că, atunci când un cumpărător se închide la casă, acesta sări plata plății ipotecare a lunii următoare”, spune Ameer. Poate vor să închidă la începutul unei luni, astfel încât să sară luna următoare.

  1. Contingențe de finanțare

„O mulțime de tranzacții ajung să fie numerar, astfel încât vânzătorii nu își leagă proprietatea pentru 30 sau 60 de zile, ceea ce este necesar atunci când există o situație de finanțare în loc”, spune Turk.

Cumpărătorii care concurează cu toate ofertele de numerar trebuie să-și dea seama dacă pot renunța la situația de finanțare, ceea ce va scurta termenul de închidere. Cumpărătorii pot face acest lucru prin a-și aproba ipoteca complet înainte de a face o ofertă. Această preaprobare arată că finanțele lor sunt în regulă și își pot permite proprietatea.

  1. Garanție la domiciliu

Un cumpărător poate cere o garanție la domiciliu sau un vânzător poate oferi una. Acest plan de protecție acoperă aparatele și sistemele din casă, cum ar fi aerul condiționat și încălzitorul de apă caldă, în cazul în care aceste lucruri se vor rupe sau au nevoie de reparații.

  1. Leaseback

Procesul de mutare într-o casă nouă poate fi extrem de stresant și de mare forță de muncă. „Dacă un vânzător are nevoie de un pic de timp suplimentar pentru a intra în noua lor casă, [cumpărătorii pot] oferi o rentă cu costuri zero timp de 30 până la 90 de zile pentru a îndemna vânzătorul să accepte oferta asupra celorlalți”, spune Fawaz.

  1. Reparatii la locuinţe

„Cumpărătorii au, de asemenea, o grămadă de spații pentru a negocia atunci când o casă are nevoie de foarte multe actualizări”, spune Fawaz. Atunci când o casă este învechită cu aparatele care nu funcționează, plafoane cu floricele sau fundații de piscină crăpate, de exemplu, un cumpărător poate solicita un preț mai mic din cauza costului pentru readucerea casei la standardele de astăzi.

Vânzătorii pot specifica, de asemenea, că casa lor este vândută „așa cum este” și că nu vor repara.

  1. Contingența de evaluare

„În cazul în care cumpărătorul obține o ipotecă, [vânzătorul] ar putea impune ca cumpărătorul să renunțe la situația de evaluare”, spune Ameer. „Dar atunci trebuie să se avantajeze cu privire la suma de numerar pentru a închide, dacă din anumite motive, evaluarea va scădea și banca le va împrumuta [doar] atât de mulți bani pe baza unei valori evaluate.”

  1. Mobila

Proprietățile personale, cum ar fi mobilierul pentru terasa, candelabrele, tratamentele pentru ferestre și dulapurile, sunt, de asemenea, disponibile. „Dacă cumpărătorul își dorește toate mobilele, acesta devine foarte mult un compromis și un compromis între ceea ce toată lumea dorește”, spune Turk.

Orice este exclus să fie menționat la încheierea contractului.

  1. Aparatura

Cuptorul, mașina de spălat vase, cuptorul cu microunde și orice alte aparate încorporate pot veni cu proprietatea, dar nu și mașina de spălat, uscătorul și frigiderul. „Pe piețe diferite, oamenii nu transmit întotdeauna fiecare aparat – nu vor să le ofere totul”, spune Ameer. „Vor să vadă cum merge negocierea.”

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.