,,URMUZ” A FOST APLAUDAT ACASĂ

Sâmbătă, 18 martie a.c., la Centrul de Cultură și Arte ,,George Topîrceanu” din Curtea de Argeș, a avut loc premiera spectacolului ,,URMUZ” pusă în scenă de actori ai Teatrului ,,Alexandru Davila” Pitești, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș.

Spectacolul a fost parte din seria de evenimente desfășurate în cadrul Simpozionului Internațional ,,URMUZ 140 – 100” organizat de Consiliul Județean Argeș împreună cu academicianul Gheorghe Păun și revista Curtea de la Argeș, Teatrul Alexandru Davila Pitești, Primăria Municipiului Curtea de Argeș și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș sub auspiciile Anului Urmuz în Argeș (140 de ani de la naștere-100 de ani de la moarte).

Întâlnirea lui ,,URMUZ” cu publicul din Orașul Regal a avut loc în prezența academicianului Gheorghe Păun, viceprimarului din Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache, directorului general adjunct al Teatrului ,,Alexandru Davila”, Dan Marius Zarafescu, scriitorului Valeriu Butulescu, autorul textului ce dă numele spectacolului, și a regizorului artistic Mona Gavrilaș.

Actorii Teatrului ,,Alexandru Davila” și regizorul Mona Gavrilaș au avut o misiune dificilă. ,,URMUZ” e un spectacol de colecție, ediție limitată, greu de înțeles. Este ideală o minimă cunoaștere a scriitorului Demetru Dem. Demetrescu- Buzău pe care Tudor Arghezi l-a avântat în literatura cea mare cu pseudonimul Urmuz. Tocmai  de aceea, cei șapte actori din echipa Monei Gavrilaș au avut, dincolo de fireasca intrare în pielea personajului, misiunea de a substitui, prin actul artistic, această cunoaștere în avans a operei urmuziene.

Întregul spectacol este construit în jurul întâlnirilor pe care Urmuz le are cu personajele din propria operă și scoate în evidență frământările scriitorului avangardist care îl conduc, în cele din urmă, către suicid.

,,URMUZ” este, potrivit autorului, o dramă cu accente comice, iar publicul a răsplătit-o cu aplauze și critici favorabile.

Numit ,,profet al absurdului”, Urmuz rămâne scriitorul a cărui operă merită descoperită, iar spectacolul ce îi poartă numele reprezintă un veritabil preambul al acesteia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.