„Facultatea de Mecanică şi Tehnologie (FMT) – Universitatea din Piteşti şi-a propus să transmită un mesaj studenţilor săi şi elevilor de liceu privitor la şansele de absorbţie şi de integrare ale unui absolvent de inginerie pe piața muncii. În acest sens, FMT a urmărit să obţină un feedback din partea unor angajatori – agenţi economici, care au în nomenclatorul lor intern de posturi şi pe cea de inginer. Astfel, au fost contactaţi o serie de angajatori, cărora li s-a propus să participe la acest demers, prin completarea unui chestionar cu 3 seturi de întrebări concrete. Răspunsuri au venit din partea următorilor 5 angajatori, care printre altele sunt şi parteneri ai FMT, pe diverse proiecte: DRÄXLMAIER Group, LEONI Wiring Systems Pitesti, NOBEL Automotive România, SEGULA TECHNOLOGIES, RONERA.

Primul set de întrebări a fost formulat astfel: Cum vedeți profesia de inginer? Actualmente, este ea suficient de prezentă pe piața muncii? Altfel spus, ce șanse de absorbție pe piața muncii din România dați unui absolvent de inginerie? În măsura posibilului, ne-am bucura dacă ați oferi exemple, utilizând experiențele dumneavoastră de recrutor.

La acest prim set de întrebări, s-au primit următoarele feedbackuri:

Steliana Filip, Recruiting România la DRÄXLMAIER Group: „În condiţiile unui boom de dezvoltare în materie de noi tehnologii (Automobilul smart/al viitorului, Industry 4.0 sau Industry 5.0), ingineria este o profesie tot mai căutată şi de actualitate. Pe piaţa muncii, este tot mai prezentă, iar cerinţele în materie de competenţe de inginerie, de cercetare/dezvoltare tot mai variate. Astfel, un absolvent de inginerie are şanse mari să se angajeze destul de repede, în comparaţie cu alţi absolvenţi care termină alte specializări. Sfat: Tinerii absolvenţi să fie atenţi la cerinţele pieţei de muncă, la competenţele necesare, să citească profilurile joburilor publicate, să se documenteze despre tehnologiile/aptitudinile cerute în descrierea posturilor”.

Mirela CEAPOTA (OPREA), HR Department BPRN, LEONI Wiring Systems Piteşti: „Profesia de inginer este o profesie de viitor, iar piaţa muncii are nevoie de ingineri pregătiţi. Dacă ne raportăm la judeţul nostru, suntem norocoşi să avem atât de mulţi producători de automobile care pot angaja cu uşurinţă inginerii pregătiţi de Universitatea din Piteşti şi nu numai”.

Andreea PETCU, Analist Resurse Umane / HR Analist, Nobel Automotive România S.R.L.: „Profesia de inginer, după părerea noastră, este una foarte interactivă, interesantă şi de viitor. Este destul de prezentă pe piaţa muncii, consider că este nevoie de mai mulţi absolvenţi în acest domeniu în ceea ce priveşte piaţa muncii. În momentul de faţă, noi dorim să atragem cât mai mulţi proaspăt absolvenţi în compania noastră, deci şansele sunt destul de multe”.

Alina POPESCU, Recruiter, SEGULA TECHNOLOGIES ROMANIA: „Profesia de inginer necesită bune cunoştinţe tehnice, dar şi o înclinaţie câtre o astfel de specializare. De asemenea, învăţarea este una continuă, ce începe în facultate (uneori chiar în liceu) şi se continuă pe tot parcursul activităţii profesionale, întrucât ingineria este în continuă schimbare şi avansare din punct de vedere al tehnologiilor folosite. Gradul de absorbţie al inginerilor pe piaţa muncii din România este unul destul de ridicat, pe unele meserii specifice existând chiar o nevoie mai mare decât ceea ce oferă sistemul de învăţământ. De exemplu, compania Segula Technologies are un sistem de formare şi integrare pentru studenţi pe diferite proiecte, care este atât unul general, cat şi unul particularizat, specific, ţinând cont atât de profilul candidatului, cât şi de specificul meseriei pe care o va desfăşura”.

Carmen DUMITRESCU, Director Resurse Umane, RONERA: „Profesia de inginer este din ce în ce mai căutată pe piaţa muncii locale, având în vedere numeroasele companii de producţie naţionale şi multinaţionale. Absorbţia pe piaţa muncii depinde foarte mult de calitatea actului de învăţământ, coroborat cu nevoile companiilor, existând o diferenţă destul de mare, încă, între formarea universitară şi nevoile companiilor”.

Cel de-al doilea set de întrebări a vizat următoarele: Considerați că ingineria este dedicată în mod egal, atât bărbaților cât și femeilor? Puteți transmite elevelor de liceu/studentelor un mesaj? De asemenea, în măsura posibilului, ne-am bucura dacă ați oferi exemple, utilizând experiențele dumneavoastră de recrutor.

La al doilea set de întrebări, s-au primit următoarele feedbackuri:

Steliana Filip, Recruiting România la DRÄXLMAIER Group: „Ingineria este o profesie dedicată în mod egal atât bărbaţilor cât şi femeilor. În era tehnologiilor avansate, nu se mai poate vorbi, cred eu, despre separaţia sexelor.”

Mirela CEAPOTA (OPREA), HR Department BPRN, LEONI Wiring Systems Piteşti: „Da, meseria de inginer este dedicată în mod egal atât bărbaţilor cât şi femeilor. Dacă aveţi o gândire tehnică, logică, sunteţi curioşi, vă place să inventaţi, să experimentați, să meșteriți……atunci da – indiferent dacă sunteţi fată sau băiat – sunteţi potriviţi pentru meseria de inginer”.

Andreea PETCU, Analist Resurse Umane / HR Analist, Nobel Automotive România S.R.L.: „Cu siguranţă, atât femeile cât şi bărbaţii fac faţă cu brio provocărilor din domeniul ingineriei. Consider că asta depinde doar de fiecare persoană, indiferent dacă este bărbat sau femeie. Sfatul meu pentru studente/eleve: urmați-vă pasiunile, indiferent că este un domeniu aşa spus „dedicat bărbaţilor”. Spre exemplu, în compania noastră, avem şi femei atât în departamentul de inginerie, cât şi în departamentul de producţie, iar acestea se descurcă excelent”.

Alina POPESCU, Recruiter, SEGULA TECHNOLOGIES ROMANIA: „Ingineria este, în prezent, dedicată atât femeilor cât şi bărbaţilor, iar accesul pe piaţa muncii nu se mai realizează pe criterii de gen, ci pe abilităţile şi competentele dobândite în perioada studiilor/stagiului de practică. Mesajul pentru elevii de liceu este acela de a se orienta câtre o facultate spre care au o anumită înclinaţie, iar pentru studenţi să se axeze pe studii şi să se implice în mai multe proiecte, prin care să se dezvolte pe plan personal”.

Carmen DUMITRESCU, Director Resurse Umane, RONERA: „Şansele sunt egale pe piaţa muncii”.

Cel de-al treilea set de întrebări a fost formulate astfel: Ce sfaturi aţi oferi dumneavoastră absolvenţilor de inginerie? Dar elevilor de liceu aflaţi în căutarea unui răspuns privitor la viitorul lor profesional?

La cel de-al treilea set de întrebări, s-au primit următoarele feedbackuri:

Steliana Filip, Recruiting Romania la DRÄXLMAIER Group: „Tinerii (fie că sunt elevi/studenţi sau viitori absolvenţi,) ar trebui să-şi canalizeze din timp orientarea în carieră. Acum sunt foarte multe posibilităţi de dezvoltare profesională, au o mare deschidere spre tehnologii noi, spre tot ceea ce înseamnă informaţie, vehiculată mai ales pe diverse canale media şi de socializare. Le recomand să se uite la piaţa locurilor de muncă, pentru că la momentul acesta au de unde alege, să frecventeze mediul universitar, să aibă o atitudine proactivă şi participativă la evenimentele organizate în cadrul Facultăţii de Mecanică și Tehnologie şi să realizeze proiecte cu aspect practic”.

Mirela CEAPOTA (OPREA), HR Department BPRN, LEONI Wiring Systems Piteşti: „Să lupte pentru a obţine un job potrivit studiilor – pentru că piaţa muncii le oferă această şansă – acesta este sfatul meu pentru absolventul de inginerie. Pe elevul de liceu, îl sfătuiesc să îşi stabilească de la început un plan clar de carieră pe care să-l urmeze, deoarece doar atunci când cunoşti destinaţia, îţi poţi alege corect drumul pentru a ajunge la ea”.

Andreea PETCU, Analist Resurse Umane / HR Analist, Nobel Automotive România S.R.L.: „Sfatul pentru studenţii de inginerie este de a încerca pe cât de mult să se perfecţioneze în acest domeniu, pentru că este foarte căutat, iar beneficiile vor creşte odată cu experienţa şi formarea profesională. Bineînţeles, contează foarte mult seriozitatea cu care tratează fiecare job”.

Alina POPESCU, Recruiter, SEGULA TECHNOLOGIES ROMANIA: „Sfatul nostru pentru absolvenţii de inginerie este acela de a se implica în activităţile extracuriculare, de a realiza stagii de practică/voluntariat ideale în domeniul de activitate al studiilor, însă dacă nu este posibil, orice activitate în afara cursurilor le dezvoltă o serie de abilităţi şi competente. De asemenea, cunoaşterea unei limbi străine este esenţială pentru dezvoltarea lor profesională, uneori fiind la fel de importantă ca şi cunoştinţele tehnice. În ceea ce priveşte un elev de liceu, sfatul este acela de a alege o facultate pe care să o urmeze cu plăcere, întrucât acest lucru influenţează gradul de implicare. În plus, aceştia pot apela chiar la consilierii şcolari, pentru a realiza chestionarele de orientare în carieră şi a observa către ce domeniu au inclinaţie”.

Carmen DUMITRESCU, Director Resurse Umane, RONERA: „Absolvenţilor de inginerie le-aş recomanda să aplice pentru stagii/ burse în organizaţii încă din anul 2 de studii, să-şi însuşească foarte bine programele de proiectare, 2 limbi străine şi utilizarea PC – pachetul Office”.

 Parcurgând toate feedback-urile obţinute, se pot desprinde următoarele concluzii:

         La întrebarea: Cum vedeți profesia de inginer?, toate răspunsurile au punctat faptul că ingineria este „o profesie tot mai căutată şi de actualitate, o profesie de viitor, foarte interactivă, interesantă”.

         La întrebarea: Actualmente, este ea suficient de prezentă pe piaţa muncii?, răspunsurile au accentuat faptul că profesia de inginer „este tot mai prezentă, din ce în ce mai căutată pe piaţa muncii locale, având în vedere numeroasele companii de producţie, naţionale şi multinaţionale”.

         La întrebarea: Altfel spus, ce șanse de absorbție pe piața muncii din România dați unui absolvent de inginerie?, răspunsurile au arătat că „un absolvent de inginerie are şanse mari să se angajeze destul de repede, în comparaţie cu alţi absolvenţi care termină alte specializări, gradul de absorbţie al inginerilor pe piaţa muncii din România este unul destul de ridicat, pe unele meserii specifice existând chiar o nevoie mai mare decât ceea ce oferă sistemul de învăţământ” şi chiar „noi dorim să atragem cât mai mulţi proaspăt absolvenţi în compania noastră, deci şansele sunt destul de multe”.

         La întrebarea: Considerați că ingineria este dedicată în mod egal, atât bărbaților cât și femeilor?, răspunsurile au demonstrat că ingineria este „dedicată în mod egal atât bărbaţilor cât şi femeilor, iar în era tehnologiilor avansate, nu se mai poate vorbi, despre separaţia sexelor”, şi „cu siguranţă, atât femeile cât şi bărbaţii fac faţă cu brio provocărilor din domeniul ingineriei, asta depinde doar de fiecare persoană, indiferent dacă este bărbat sau femeie. accesul pe piaţa muncii nu se mai realizează pe criterii de gen, ci pe abilităţile şi competentele dobândite în perioada studiilor/stagiului de practică”, la fel cum „accesul pe piaţa muncii nu se mai realizează pe criterii de gen, ci pe abilităţile şi competentele dobândite în perioada studiilor/stagiului de practică”,

         La întrebarea: Puteți transmite elevelor de liceu/studentelor un mesaj?, principalele sfaturi au vizat „dacă aveţi o gândire tehnică, logică, sunteţi curioşi, vă place să inventaţi, să experimentaţi , să meşteriţi, sunteţi potriviţi pentru meseria de inginer”, „elevii să se orienteze câtre o facultate spre care au o anumită înclinaţie, iar studenţi să se axeze pe studii şi să se implice în mai multe proiecte, prin care să se dezvolte pe plan personal”.

         La întrebarea: Ce sfaturi aţi oferi dumneavoastră absolvenţilor de inginerie?, în principal recomandările au vizat „să se uite la piaţa locurilor de muncă, pentru că la momentul acesta au de unde alege, să frecventeze mediul universitar, să aibă o atitudine proactivă şi participativă la evenimentele organizate în cadrul Facultăţii de Mecanică și Tehnologie şi să realizeze proiecte”, de asemenea „să lupte pentru a obţine un job potrivit studiilor – pentru că piaţa muncii le oferă această şansă – să încerce pe cât de mult să se perfecţioneze în acest domeniu, pentru că este foarte căutat, iar beneficiile vor creşte odată cu experienţa şi formarea profesională”, sau „să aplice pentru stagii/ burse în organizaţii încă din anul 2 de studii, să-şi însuşească foarte bine programele de proiectare, 2 limbi străine şi utilizarea PC – pachetul Office, ba chiar „să se implice în activităţile extracuriculare, de stagii de practică/voluntariat ideale în domeniul de activitate al studiilor, însă dacă nu este posibil, orice activitate în afara cursurilor ce dezvoltă o serie de abilităţi şi competente”, şi nu în ultimul rând „cunoaşterea unei limbi străine este esenţială pentru dezvoltarea profesională, uneori fiind la fel de importantă ca şi cunoştinţele tehnice”.

         La întrebarea: Ce sfaturi aţi oferi elevilor de liceu aflaţi în căutarea unui răspuns privitor la viitorul lor profesional?, răspunsurile s-au referit în principal la „canalizarea din timp pe orientarea în carieră”, cu alte cuvinte „să îşi stabilească de la început un plan clar de carieră pe care să-l urmeze, deoarece doar atunci când cunoşti destinaţia, îţi poţi alege corect drumul pentru a ajunge la ea”, adică „de a alege o facultate pe care să o urmeze cu plăcere, întrucât acest lucru influenţează gradul de implicare”, în acest sens „pot apela chiar la consilierii şcolari, pentru a realiza chestionarele de orientare în carieră şi a observa către ce domeniu au inclinaţie”.

Aşadar, toate aceste feedbackuri venite din partea unor persoane ce ocupă funcţii de conducere în departamentele de resurse umane ale unor importante companii din mediul economic, implicate direct în procesul de selecţie şi de angajare, au demonstrat convingător că şansele de integrare ale unui absolvent de inginerie sunt deosebit de ridicate, iar gradul de absorbţie al inginerilor pe piaţa muncii din România este de asemenea ridicat, existând chiar o nevoie mai mare decât ceea ce oferă sistemul de învăţământ la ora actuală.

Facultatea de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești mulțumește companiilor care au contribuit la realizarea acestui studiu util studenților și elevilor de licee.”, se arată în materialul semnat de către  Adrian Clenci, Ancuța Bălteanu, Monica Iordache şi Alin Rizea, cu privire la viziunea unor  parteneri din mediul economic ai Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie faţă de profesia de inginer.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.