Liderii politicii social – democrate argeşene au scos la lumină întreaga listă a ceea ce doresc să facă prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, un program ce din spusele PSD aduce în Argeş 727 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un număr suplimentar de 151 noi proiecte care se adaugă la cele finanţate prin PNDL 1.

„Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe și școli,  alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor.

La această sumă se adaugă suma de 407,4 milioane lei prin care s-au finanţat proiectele din judeţul Argeş pe programul PNDL 1, o parte din lucrări fiind în continuare.

Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt:

-Reabilitare Spital Judeţean Argeş                                                                                          -Definitivare construcţie Spital Sf Spiridon Mioveni                                                                   -Reabilitarea Colegiilor Naţionale I.C. Brătianu şi Zinca Golescu Piteşti                         -Construire și dotare creșă în orașul Topoloveni                                                                     -Înființare creșă în municipiul Curtea de Argeș                                                                      -Reabilitarea stației de epurare (linia apei) în municipiul Câmpulung                                     -Construire grădiniță în satul Cotu Malului, comuna Leordeni                                         -Construire grădiniță cu 3 grupe, comuna Rociu                                                               -Reabilitare rețea de alimentare cu apă în satele Găleșești, Strâmbeni, Suseni și Cerșani, în comuna Suseni                                                                                                                           -Extindere rețea de distribuție apă potabilă în satul Luminile, comuna Morărești                   -etc,etc,

Din acest moment, responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei, revine primarilor fiecărei localităţi.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564

La nivel național, PNDL 2 înseamă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până-n 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.

Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:

o          9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare

o          16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești)

o          4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)

o          1 miliard lei pentru unități medicale.

Pentru prima dată  fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea  în interiorul județelor.

În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.

Astfel, în PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demonstrează asigurarea  unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tuturor cetățenilor.”, este ceea ce se scrie în comunicatul transmis de PSD Argeş şi semnat de preşedinte organizaţiei politice Şerban Valeca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.