Primarul orașului Mioveni Ion Georgescu – ”Ferește-ne Hipocrate de prieteni!”
vs
Primarul municipiul Câmpulung Elena Lăsconi – ”PESTE 120 DE MII DE OAMENI IGNORAȚI, STRICT PENTRU INTERESE POLITICE”
Totul a început ieri seară după ce primarul orașului Mioveni Ion Georgescu a postat pe profilul său de Facebook un mesaj destul de dur cu privire la riscul de a fi închisă Secția ATI din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni.
”Ferește-ne Hipocrate de prieteni!
În secția ATI a Spitalului Mioveni se duc lupte reale pentru viață. După un an în care au fost martorii unor drame, în care au oscilat între agonie și extaz, medicii și personalul medical din secția ATI COVID au ieșit învingători din inegala înfruntare cu perfidul virus. Aici, o echipă unită și inimoasă de profesioniști a scris istorie.
Din păcate, vom intra în istorie, drept cea mai modernă și performantă secție ATI COVID din România, pe care s-a pus lacătul! Mai trist este faptul că această decizie nu s-a luat din orgolii politice, ori neputință, ci din frustrare tipic românească.
Prin deciziile de revocare a detașărilor coordonatorilor secției ATI COVID de la Mioveni s-a reușit contraperformața la care nu a ajuns o armată de adversari politici, nici măcar atunci când PSD era în opoziție. Dar au reușit, acum, prietenii.
Nu concepem să renunțăm la acest proiect care funcționează cu rezultate extraordinare și în care s-au investit milioane de euro! De ce să tăiați aripile acestei echipe, revocând dreptul la performanță Spitalului Mioveni și, implicit, reducând șansele la viață pacienților?
Fără modestie, întreb, știți pe ce loc se află Spitalul Orășenesc Mioveni în topul spitalelor COVID din țară ca număr de pacienți salvați în anul 2021?
Personal, știu ce persoană din Argeș a fost astăzi la minister și a conceput acest aranjament. Vă mulțumesc pentru grija pe care ne-o purtați!”, este ceea ce primarul Ion Georgescu a scris în mediul online.
Astăzi, mai marii județului Argeș, mai exact conducerea Consiliului Județean cu reprezentanții Guvernului în teritoriu și oameni de la vârful altor instituții publice s-au întâlnit cu managerii de spitale din județ și au făcut un compromis pentru a salva Secția de Anestezie și Terapia Intensivă de la Spitalul Orășenesc Mioveni.
”Exista pericolul închiderii secției ATI a Spitalului Mioveni, secție care are 17 paturi. Această situație a cerut soluții urgente, fără a neglija faptul că medicii ATI ai Spitalului de Urgență Pitești erau suprasolicitați fizic și psihic.
Am cerut participarea la o ședință a tuturor managerilor de spitale din județul Argeș. Întâlnirea a avut loc la sediul Prefecturii și scopul a fost să păstrăm o bună funcționare a tuturor spitalelor.
În județ avem 13 medici ATI. 4 sunt la Spitalul de Urgență Pitești, 2 la Spitalul Mioveni, iar ceilalți 7 la celelalte unități spitalicești din Argeș. S-a luat legătura cu ei și li s-a solicitat acceptul ca fiecare să efectueze 3 gărzi pe lună la Spitalul de Urgență Pitești ca să fie acoperit deficitul acolo și să nu mai fie nevoie de cei doi ATI-iști de la Mioveni. Toți au refuzat și au invocat motive personale.
Prin aplicarea dispozițiilor legale a fost emisă de Direcția de Sănătate Publică Argeș o decizie prin care, fără acordul lor, un specialist ATI de la Spitalul Câmpulung și un specialist ATI de la Spitalul Curtea de Argeș au fost detașați temporar, pentru o perioadă de 30 de zile la Spitalul de Urgență din Pitești. Fac precizarea că la Câmpulung mai rămâne un medic ATI, iar, în situații speciale, cele în care există necesitatea ca un pacient să fie internat la ATI, el să fie transferat la Pitești. În ceea ce privește Spitalul Curtea de Argeș, secția de acolo este în renovare.
Sunt sigur că situația nu este una confortabilă pentru cei doi medici, dar era esențială continuitatea funcționării celor două secții ATI, cea de la Mioveni și cea de la Pitești. La Mioveni erau internați 16 pacienți, o parte dintre ei, netransportabili.
Deciziile au fost luate strict în interesul pacienților, fără să se țină cont de culorile politice, pentru a avea locuri la ATI Mioveni, pentru ca Spitalul de Urgență Pitești să funcționeze corect.”, a precizat prefectul județului Argeș Radu Perianu.
Mesajul postat în mediul virtual de primarul municipiul Câmpulung Elena Lăsconi nu mai are nevoie de nici un fel de comentariu.
”PESTE 120 DE MII DE OAMENI IGNORAȚI, STRICT PENTRU INTERESE POLITICE
Spitalul Municipal Câmpulung e sacrificat din nou pentru a salva spitalul Mioveni.
Spitalul nostru nu va mai putea asigura urgențele chirurgicale, nașterile după ora 15:00 și mai ales nașterile Covid- pentru că la Câmpulung e singura maternitate Covid din județul Argeș.
Manevra e simplă: spitalul Mioveni este singurul spital din țară construit de la zero cu bani de la stat și singurul cu care se poate lăuda PSD pentru că toate celelalte promisiuni au fost minciuni gogonate. Nimeni nu a luat în calcul personalul medical. Dar s-a “rezolvat” politic. Dacă PSD e la butoane în Argeș se poate orice, chiar dacă au de suferit peste 120 de mii de oameni. Așa că, la Mioveni lucrează medici de la Spitalul Județean. În mod logic, nu știu de ce ar surprinde pe cineva, spitalul Județean a ajuns în imposibilitatea de a asigura gărzile. Dacă își ia medicii înapoi, se închide secția ATI Mioveni, prin urmare pierde finanțarea, iar asta nu dă deloc bine la partid. Concluzie: îi călcăm pe cap pe cei din Câmpulung.
În consecință, rămânem cu un singur medic anestezist care va trebui să asigure toate urgențele și operațiile programate în intervalul orar 08:00-15:00. În rest, urgențele ar trebui transportate cu ambulanța la SJU Pitești sau alte spitale – Dumnezeu cu mila.
Întrebări pentru CJSU și în mod special PSD:
- Ce vină au peste 120 de mii oameni din toată zona Muscelului?
- Având în vedere că Spitalul Municipal Câmpulung are singura secție OG COVID din județ, unde vor mai naște în urgență TOATE gravidele cu COVID-19, al căror număr va crește din datele pe care le avem?
- Ce vină au ceilalți medici din spital care nu vor mai putea profesa în meseriile lor? Concret, medicii nu mai pot face nicio intervenție chirurgicală care presupune anestezie.
- Ați luat în calcul faptul că Ambulanța s-ar putea să nu facă față, mai ales că și acest serviciu are deficit de personal în zona noastră?
Sper ca Prefectul județului, CJSU să mai cântărească o dată. Sper să prevaleze înțelepciunea și nu orgoliile politice, zonale și personale și să nu mai apelați mereu la aceeași soluție în județul Argeș – SACRIFICAREA SĂNĂTĂȚII MUSCELENILOR!”, a scris primarul Elena Lăsconi pe pagina sa de Facebook.
Și pentru a se trage concluzia certă că toate jocurile țin de clasa politică, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș Marius Nicolaescu a apărut și el, tot în vastul spațiu al Internetului, cu un așa zis comunicat prin de liniuțe, săgeți și alte semne menite probabil să atragă atenția și să inducă cititorilor ideea că ”zeii au salvat planeta”.
”După cum știți, situația de la Mioveni a fost rezolvată.
ℹ️Consiliul Județean Argeș nu are nicio legătură cu salarizarea sau detașarea personalului medical. Noi avem în administrare clădirile spitalelor.
🖊️Cred că această chestiune ar fi fost bine să fie rezolvată din timp de către autoritățile competente și să nu se ia decizii și măsuri pompieristice și pe ultima sută de metri.
➡️Este evident că există o problemă a personalului medical, mai ales la ATI, în toată țara.
📌Să nu îmi spună cineva că au realizat acum că situația este gravă.
‼️Este o problemă pe care niciun ministru nu a abordat-o frontal, să stabilească necesitățile sistemului medical și în privința resursei umane, a formării pentru acoperirea nevoilor pe specialități.
🏥Oricât ar investi o autoritate publică locală sau județeană într-un spital, fără resursa umană, zidurile, aparatura sau paturile stau degeaba într-un spital.
🏨Autoritățile județene din zona sanitară ar trebui să țină legătura cu managerii spitalelor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și cu Ministerul Sănătății pentru a evita astfel de situații.
⏺️Este o situație neplăcută, a fost găsită o soluție de avarie.
❗Important în acest moment, în care specialiștii spun că trebuie să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri de infectare, este că în județul Argeș sunt disponibile toate paturile pentru pacienții COVID și actul medical nu va fi perturbat.
🙏Să sperăm că impactul acestui val nu va fi atât de mare asupra populației din județul nostru.”, este comunicatul împrăștiat de Marius Nicolaescu cu exces de zel în întreg spațiul virtual.
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.