„În perioada 01.04.2017 – 30.10.2017, ITM Arges va desfăşura o acţiunea de conştientizare şi control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conţinut de silice cristalină si pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină.

Silicea este numele dat unui grup de minerale compuse din siliciu si oxigen, cele mai răspândite elemente în crusta pământului. Silicea cristalină este o componentă de baza a materialelor, având multiple utilizări în industrie şi în viaţa noastră de zi cu zi.

Expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatările miniere, procesarea mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci şi manipulare), prelucrarea pietrei, spargerea şi finisarea pietrei, lucrul cu zidărie, cărămizi şi ţiglă, prelucrarea fontei, fabricarea cărămizilor şi ţiglei, unele procese refractare, activitatea din construcţii, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi şi panouri izolatoare, săparea tunelelor, restaurarea clădirilor şi industria ceramică.

Efectele asupra sănătăţii ale silicei cristaline sunt legate de fracţiunea de praf respirabilă, care pătrunde adânc în plămâni. Expunerea prelungită la niveluri ridicate de praf face dificilă curăţarea prafului din plămâni şi produce, pe termen lung, silicoză, boala pulmonară obstructivă cronică (COPD), cancer la plămâni, precum şi alte efecte asupra sănătăţii.

Acţiunea se va desfăşura în toate judeţele la angajatori din domeniile de activitate 23 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice:

– Fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă

– Fabricarea de produse refractare

– Fabricarea materialelelor de construcţii din argilă

– Fabricarea altor articole din ceramică şi porţelan

– Fabricarea cimentului, varului si ipsosului

– Fabricarea articolelor din beton, ciment şi ipsos

– Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei

239 – Fabricarea produselor abrazive şi a altor produse din minerale nemetalice n.c.a.

În data de 28.04.2017, cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății și Securității în Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a organizat o sesiune de informare asupra efectelor expunerii la pulberi de silice, cu angajatori ce își desfășoară activitatea în domeniile de activitate mai susmenționate și cu angajatori din domeniul construcțiilor.

Inspector Şef, Mihail Adrian OPRESCU”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.