În ziua de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv la Colegiul Național „Alexandru Odobescu” din municipiul Pitești.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
Totodată, au fost prezentate și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta unității școlare, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării prevederilor legale privind comercializarea și consumul produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Argeș, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș, au desfășurat activități preventiv-educative în cadrul proiectului Roadpol Safety Days, la Școala Primară Țițești, din cadrul Școlii Gimnaziale „I. C. Lăzărescu” Țițești.
Activitatea desfășurată cu scopul creșterii siguranței rutiere, a fost desfășurată pentru crearea unei baze de cunoștințe privind normele de circulație, respectarea regulilor care privesc circulația pietonilor pe drumurile publice, prin cunoașterea unor semne de circulație, respectarea semnificației semaforului și evitarea situațiilor care pot duce la implicarea în accidente.
De asemenea, activitățile au avut drept scop și informarea corectă a copiilor cu privire la rolul poliției în societate.
La activitățile desfășurate de polițiștii Biroului Siguranța Școlară din ultimele 24 de ore au participat în total 135 de elevi și 9 cadre didactice.
•
În ziua de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv la Liceul Tehnologic Vedea, cu elevi ai claselor a IX-a – a XII-a.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor., în cadrul Programului de prevenire a victimizarii minorilor.
Totodată, au fost prezentate și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
De asemenea, elevii, ce au prezentat interes din perspectiva de viitori deținători de permis de conducere, au fost informați și cu privire la modificarea legislației ce se referă la felul în care vor fi aplicate pedepsele în situațiile în care conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, situație în care cei vinovați vor fi condamnați la pedepse cu executare.
La activitățile desfășurate de polițiștii de prevenire în ultimele 24 de ore au participat în total 144 de elevi și 12 cadre didactice.
•
Permanent, polițiștii argeșeni, dar și reprezentanți ai altor instituții, cum ar fi Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, desfășoară activități de informare și prevenire a consumului de substanțe ce generează dependență.
Baza pentru prevenirea consumului de droguri și a altor comportamente periculoase pentru tineri constă în subiecte complexe, sensibile, precum grija cu care tinerii ar trebui să își aleagă prietenii, modul corect în care ar trebui să se comporte când nu sunt în prezența adulților din familie, sau ce ar trebui să aprecieze ca valori de comportament (spre exemplu, modul în care o persoană câștigă bani), care trebuie să se regăsească între subiectele discutate de părinți cu minorii.
Vârsta tinerilor poate prezenta un obstacol în comunicarea problemelor, dacă relaționarea cu părinții sau cu alți adulți nu se face cu o persoană responsabilă. În asemenea situații este cu atât mai important anturajul, care să ajute la rezolvarea problemelor, nu la adâncirea lor.
Atunci când situaţia pare a scăpa de sub control pentru tinerii aflați în dificultate, trebuie ca aceștia să considere valabilă opțiunea de a se adresa celor care le pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret).
Efortul comun din cadrul acestor campanii, desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș alături de reprezentanții altor instituții, urmărește creşterea gradului de siguranţă a copiilor, prin educarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii, utilizându-se metode adaptate vârstei lor.
Informarea joacă un rol foarte important pentru prevenirea acestei categorii de fapte, iar mai multe informații în domeniul specific traficului și consumului de droguri pot fi accesate gratuit pe pagina de internet a Agenției Naționale Antidrog, la link-ul: http://ana.gov.ro/
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.