Instituţia Prefectului solicită instanţei anularea a 146 dispoziţii emise de un viceprimar

Cum era de aşteptat, reprezentantul Guvernului la nivel de Argeş, Cristian Soare a solicitat prefect soareinstanţei de judecată anularea tuturor dispoziţiilor semnate de viceprimarul Cornel Ionică, în calitate de înlocuitor al primarului Tudor Pendiuc, din perioada 01 – 19 octombrie 2015.

            „Luni 04 aprilie a.c., Instituţia Prefectului a sesizat instanţa de contencios administrativ, din cadrul Tribunalului Argeş, în vedere anulării unui număr de 146 de dispoziţii emise în perioada 01 – 19 octombrie 2015 de viceprimarul municipiului Piteşti.

Cu ocazia exercitării controlului de legalitate de către prefect, potrivit atribuţiilor acestuia stabilite de art. 123(5) din Constituţia României, s-a constatat că aceste dispoziţii sunt emise de viceprimarul Cornel Constantin Ionică.

Trebuie menţionat că, încă din data de 07 ianuarie a.c., Instituţia Prefectului a purtat corespondenţă cu  Primăria Municipiului Piteşti, primarul Tudor Pendiuc şi secretarul municipiului Piteşti, solicitând reanalizarea acestor dispoziţii şi intrarea în legalitate.

La repetatele noastre solicitări nu ne-a fost prezentată nici o dispoziţie de delegare de atribuţii pentru a justifica emiterea celor 146 de dispoziţii de către viceprimarul Ionică, nefiindu-ne  prezentate, totodată,  nici argumentele legale prin care să fie întemeiată acesta situaţie de fapt.

Trebuie amintit că în data de 14 august 2015 Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia primarului Tudor Pendiuc şi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. În această situaţie a încetat şi măsura suspendării acestuia din funcţia de primar al municipiului Piteşti încetând, astfel, şi aplicabilitatea hotărârii Consiliului Local al municipiului Piteşti prin care viceprimarul Ionică a preluat atribuţiile de primar.

Instituţia Prefectului a analizat cu atenţie situaţia  ivită la nivelul Primăriei Municipiului pitestiPiteşti, tocmai pentru că înţelege consecinţele juridice ale acestui demers, întrucât prin sesizarea instanţei de contencios administrativ aceste dispoziţii vor fi suspendate de drept, însă  înţelege totodată, că mai presus de toate trebuie să fie respectată legea.

            Instituţia Prefectului consideră că această situaţie putea fi evitată dacă la nivelul Primăriei Municipiului Piteşti se identificau anumite soluţii de intrare în legalitate, după încetarea suspendării primarului Tudor Pendiuc, astfel:

Primarul Tudor Pendiuc putea emite dispoziţiile. Considerăm că prin Încheierea din data de 14 august 2015 Curtea de Apel Bucureşti, în cadrul controlului judiciar, nu  i-a interzis primarului să-şi desfăşoare activitatea, şi, implicit,  să emită dispoziţii, ci doar „să  nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale cu inculpaţii şi martorii în cauza penală”, din considerentul de a nu afecta buna desfăşurare a procesului penal. Considerăm că emiterea dispoziţiilor de către primarul Pendiuc alături de care contrasemna pentru legalitate secretarul Cerbureanu, martor în cauza penală, nu ar fi dus la încălcarea controlului judiciar;

Primarul Tudor Pendiuc  îşi delega atribuţiile, inclusiv emiterea de dispoziţii, la încetarea suspendării din funcţie. Potrivit Legii Administraţiei Publice Locale primarul îşi poate delega atribuţiile: viceprimarilor, secretarului, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de domeniile de activitate. Delegarea de atribuţii către viceprimari, secretar sau alte persoane din aparatul de specialitate ar fi condus la evitarea unor prezumtive situaţii de încălcare a controlului judiciar.

Secretarul Iosiv Cerbureanu nu mai contrasemna dispoziţiile. Trebuie precizat că secretarul a îndeplinit vârsta standard de pensionare încă din anul 2014, motiv pentru care primarul trebuia să-i înceteze de drept raportul de serviciu potrivit Statutului Funcţionarilor Publici. Mai mult, acesta s-a pensionat în anul 2015, cumulând din acel moment pensia cu salariul. Facem precizarea că această soluţie a fost adoptată de Primăria Municipiului Piteşti la solicitarea noastră în cazul emiterii Dispoziţiei nr.313/10.02.2016 privind trimestrializarea bugetului municipiului Piteşti pe anul 2016, când aceasta a fost emisă de primarul Tudor Pendiuc şi contrasemnată pentru legalitate de şeful biroului juridic din primărie.

Instituţia Prefectului în acord cu misiunea sa de a veghea la respectarea stării de legalitate în judeţ va continua acest demers, de anulare a actelor administrative nelegale emise de autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Piteşti, până la momentul intrării acestora în legalitate.”, se arată într-o notă de presă transmisă de Instituţia Prefectului – judeţ Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.