Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Pitești al Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Marius-Florinel Nicolaescu, unul din cei doi vicepreședinţi ai Consiliului Județean  Argeș, într-un dosar ce vizează modul în care s-a făcut achiziția unor locuințe destinate persoanelor vulnerabile. 

“În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 916/VIII/3 din 07 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul NICOLAESCU MARIUS-FLORINEL, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2022, în contextul realizării proiectelor “Locuințe protejate – siguranță și îngrijire Argeș ”, “Centru de criză pentru persoane adulte cu dizabilități” și “Centru Respiro pentru persoane adulte cu dizabilități”, ce vizau achiziția de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș (D.G.A.S.P.C.) Argeș a unor locuințe destinate persoanelor vulnerabile, suspectul Nicolaescu Marius-Florinel, în calitatea menționată mai sus, ar fi comunicat unor oameni de afaceri mai multe informații nedestinate publicității referitoare la:
– modul de compartimentare al viitoarelor imobile care urmau să fie achiziționate,
– prețul care va fi oferit pentru fiecare imobil,
– perioada în care urmau să fie făcute achizițiile (în cursul anului 2023),
– modalitatea de achiziție.
În contextul menționat mai sus, în cursul anului 2023, conducerea D.G.A.S.P.C. Argeș, beneficiind de ajutorul suspectului Nicolaescu Marius-Florinel, ar fi achiziționat de la o societate comercială administrată de una din persoanele cărora li se divulgaseră aceste informații, cu încălcarea prevederilor legale și la prețuri supraevaluate, un număr de cinci clădiri destinate persoanelor vulnerabile, în condițiile în care acestea nu erau finalizate și nu erau racordate la rețelele de apă, gaze și canalizare.
Prin aceste demersuri, a fost cauzat un prejudiciu D.G.A.S.P.C. Argeș de până la 3.550.000 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societatea omului de afaceri, beneficiar al informațiilor nedestinate publicității.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Suspectului Nicolaescu Marius-Florinel i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, precizează DNA. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.