Argeș – ”Nașul” deșeurilor ”vizitat” de mascați! Taxa specială de gunoi recalculată de procurori!

La data de 21 martie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, pun în aplicare 33 de mandate de percheziții domiciliare, în județele Argeș, Ilfov, Vrancea și în municipiul București.

În Argeș, mascații au ”vizitat” o firmă cu sediul în aceeași clădire cu Consiliului Județean Argeș într-un dosar ce vizează groapa de gunoi de la Albota și care ar avea ca bază fraude uriașe.

La nivelul județului Argeș, de gestionarea deșeurilor se ocupă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal, societate înființată de Consiliul Județean Argeș în asociere cu primăriile din județ.

A.D.I. Servsal a fost înfiinţată în vederea implementării operaţionale a proiectului de interes public comun „Managementul Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Argeş”.
Asociația constituită conform art. 6, din OG nr. 26/2000, funcționează în baza H.G. 855/2008 și are 103 membri, e asociată cu toate administrațiile publice locale din județ, inclusiv Consiliul Județean Argeș. Fiecare membru al asociației are drept de vot egal. De asemenea A.D.I. Servsal colaborează, prin contracte, cu mai multe firme delegate ce prestează efectiv serviciile de colectare. Una dintre acestea fiind SC Financiar Urban SRL, firmă ce colectează gunoiul din municipiul Câmpulung.

La Câmpulung, taxa de gunoi este încasată de primărie pentru firma omului de afaceri Gheorghe Văsâi

Până de curând Gheorghe Văsâi a deținut un pachet de 31 la sută din acțiunile SC Edilul CGA SA, una dintre firmele sale, SC Financiar Urban SRL, fiind cea care a și preluat partea de salubritate a societății câmpulungene. Aceeași fiind și firma către care Primăria Municipiului Câmpulung plătește și taxa specială de salubrizare pentru un număr stabilit de locuitori.

”Activitățile se desfășoară într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.

În cauză, s-a reținut că, în județul Argeș, ar fi acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare).

Scopul constituirii acestui grup a fost de obținere a unor avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale.

Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori) ar fi fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu.

Prejudiciul a reprezentat contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri (Organizaţii care Implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Craiova și Vrancea, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, precum și de sprijinul Gărzii Naţionale de Mediu și Institutului Geologic al României.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, a anunțat IPJ Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.