Amenzi enorme pentru munca la negru

Inspectorii de Muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din întreaga ţară sunt cu ochii în patru pentru a depista neregulile privind munca la negru. În ultima perioadă, la nivel naţional s-au făcut mai multe controale care au scos la iveală mai multe nereguli.

5.450.568 de salariați și 803.626 de zilieri în bazele de date ale Inspecției Muncii la 31 martie 2016

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 03 – 06 mai 2016, acţiuni de control în urmaitm cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 561.600 de lei. Au fost depistate 29 de persoane care lucrau la negru, 7 dintre acestea fiind depistate în județul Botoșani.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național, s-au aplicat amenzi în valoare de 397.100 de lei din care 260.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 124 de angajatori, 16 pentru muncă fără forme legale și au fost dispuse 771 de măsuri cu termene ferme.

În aceeaşi perioadă, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au aplicat 616 sancțiuni contravenționale, dintre care 579 au fost avertismente și amenzi în valoare de 164.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 35 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. La nivel național au fost dispuse 3 opriri de echipamente și nu a fost necesară sistarea activității niciunei societăți.

”Reducerea numărului de persoane depistate fără forme legale, faptul că nu am mai fost nevoiți să sistăm activitatea unor firme este pentru noi semnalul că fiecare dintre actorii implicați: lucrători, patronate sau sindicate și-au asumat cu responsabilitate obligațiile legale. La 31 martie 2016, în  bazele de date completate de angajatori și aflate la dispoziția Inspecției Muncii, erau înregistrați cu contracte individuale de muncă 5.450.568 salariați și 803.626 de zilieri în registrele active.

Munca inspectorilor se bazează pe un efort continuu, temeinic de monitorizare a respectării drepturilor și obligațiilor contractuale și, în special, a condițiilor de muncă”. – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.”, se arată în comunicatul de presă transmis de ITM Argeş şi semnat de inspectorul şef Mihail Adrian Oprescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.