În cursul serii de 31 ianuarie a.c., polițiștii argeșeni au fost sesizați, prin S.N.U.A.U 112, cu privire la faptul că, pe râul Argeș, în zona Podul Viilor, se observă urme de reziduuri petroliere.

La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, care au constat că cele sesizate se confirmă.
De asemenea, în zona indicată s-a deplasat grupa operativă și polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea efectuării cercetării.

Totodată, au fost luate primele măsuri, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reprezentanții I.S.U. Argeș și Apelor Române, pentru limitarea efectelor și neutralizarea substanțelor.

În continuare se efectuează cercetări, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și luarea măsurilor legale în consecință.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea au intervenit în aseară pentru identificarea sursei de poluare de pe râul Argeș, în zona parcului Lunca Argeșului – Podul Viilor.
”În urma inspectării cursului apei și a zonelor riverane s-a constatat că posibila cauză a poluării este deversarea unei cantități de uleiuri sau produse petroliere într-un afluent al râului. Au fost prelevate probe de apă din mai multe zone, urmând să se efectueze analizele de laborator pentru identificarea substanțelor poluante. Echipele Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea vor interveni în cel mai scurt timp pentru curațarea zonei.
La fața locului au fost prezente și echipele ISU Argeș, reprezentanții Gărzii de Mediu Argeș, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, grupa operativă și polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea efectuării cercetării și stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.”, a precizat conducerea ABAAV.

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au continuat verificările în ceea ce privește poluarea de pe Râul Argeș, din zona Lunca Argeșului – Podul Viilor și au ridicat probe de sol, apă și din substanță, în vederea efectuării unei expertize.
De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de infectare a apei.

”În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit faptul că, în dimineața zilei de 31.01.2023, în jurul orei 10:00, un bărbat de 38 de ani din Suseni, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu sediul în municipiul Pitești, strada Depozitelor, având ca obiect de activitate servicii de reparații auto, ar fi deversat, în canalul colector al apelor pluviale, cantitatea de aproximativ 300 de litri de deșeuri petroliere.
Cu ocazia cercetării la fața locului, au fost ridicate probe de sol, apă și din substanța cu aspect și miros petrolier în vederea efectuării unei expertize pentru a se stabilii dacă poluarea a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală sau dacă apa a devenit dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, conform legislației în vigoare.
În continuare se efectuează cercetări cu privire la comiterea infracțiunilor de infectare a apei, faptă prevăzută și pedepsită de art.356, aliniatul 1 din Codul Penal, art.98 alin.2 lit. a din OUG 195/2005 privind Protecția Mediului și art.92 alin 1 din legea 107/1996 privind Legea Apelor, urmând a fi luate măsurile legale în consecință.”, a precizat IPJ Argeș.

Sursa foto – ABAAV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.