Astăzi se împlinesc 75 de ani de la prima reprezentație publică a Teatrului din Pitești, intitulat, la vremea respectivă, Teatrul Muncitoresc.

Acum, Teatrul “Alexandru Davila” din Pitești este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, navă amiral a culturii din județ. Încă de la înființare a fost un punct de referință unanim recunoscut în toate mediile, atât în spațiul argeșean, cât și în cele național și internațional; construit din valorile și aspirațiile comunității, a devenit oglinda și nota idealurilor umane. Teatrul, în sine, având ca esență etalarea moravurilor sociale, sprijină valențele culturale și sporește nivelul de acces al publicului către artă.

Despre teatru, cea dintâi voce care a răsunat a fost a lui Dinicu Golescu, cel care a cerut reprezentații și în limba română, genul fiind prezent în înalta societate în limbile franceză și engleză. Spunea că “teatrul e menit să ațâțe în om toate virtuțile” și să arate “pildele celor vrednici de pomenire”. Nu de puține ori, la Golești, în Argeș, și-a invitat prieteni și colaboratori și a discutat, de la nivelul omului cu putere de decizie, despre aducerea teatrului, ca artă, în cotidianul vieții comunității. Se poate spune că a fost pionier din punct de vedere decizional al nașterii teatrului în România, iar asta s-a făcut, ca multe altele, la Conacul Goleștilor, în Argeș. Dinicu Golescu a susținut, la școala înființată la Golești, că teatrul e în stare “să aprindă scântei de gânduri și să stârnească înfiorări în suflete”.

La Pitești, teatrul și-a găsit adevărata menire sub denumirea de Teatru Muncitoresc, spre sfârșitul anului 1947, când reîncepea activitatea artistică sub îndrumarea actorului și regizorului Victor Handoca. Pentru că sălile teatrului se aflau încă în construcție, repetițiile pentru piesa Insula Păcii de Evgheni Petrov ce avea să inaugureze teatrul la 6 martie 1948, au avut loc în sala liceului și în clădirea cinematografului Aquila (fostul Cinematograf „Sebastian Papaiani”). “Munca a început într-o atmosferă de mare entuziasm și s-a desfășurat așa, până la ridicarea cortinei. (…) Spectacolul a fost precedat de corul și orchestra teatrului, în componența cărora intrau 120 de persoane, care au executat mai multe cântece muncitorești și compoziții originale. Apariția în scenă a artiștilor, toți localnici, cât și jocul desfășurat de acești diletanți, au entuziasmat spectatorii, care i-au aplaudat la scenă deschisă.” (D. Căpitanu, Teatrul Alexandru Davila – Douăzeci de ani de activitate). A fost o inaugurare cu fast, aşa cum scria şi corespundentul ziarului „Universul”, Gheorghe Vrabie.

În acest moment, Teatrul “Alexandru Davila” Pitești are trei secții: Secția Dramă “Liviu Ciulei”, Secția Revistă „Constantin Zărnescu” și Secția pentru Copii și Tineret “Așchiuță”.

Imaginea Teatrului “Alexandru Davila” a fost construită în ani din spiritul, pasiunea, consecvența și entuziasmul oamenilor din interiorul instituției. Dintre cei a căror activitate artistică rămâne în memoria colectivă se disting: Constantin Zărnescu, Ion Focșa, Dem Niculescu, Ion Lupu, Ileana Focșa, Ileana Zărnescu, Angela Radoslavescu, Sorin Zavulovici, Valeriu Buciu, Emilian Cortea, Petre Dumitrescu, Luminița Borta, Dumitru Drăgan, Ion Roxin, Mirela Cioabă, Dan Ivănesei, Wilhelmina Câta, Andreea Raicu, Carmen Roxin-Hancearek, Petrișor Stan, Doina Stan, Vasile Pieca, Petre Dinuliu, Cynthia Popovici, Ricardo Colberti, Marin Alexandrescu, Crina Cojocaru, Dumitru Ivan, Tache Stavril, George Vraca, Ernest Maftei, Colea Răutu, Fory Etterle, Corado Negreanu, Tora Vasilescu, Tudorel Filimon, Vasile Filipescu, Hamdy Cerchez, Ion Lupu, Tamara Vasilache, Gheorghe Leagu, Alexandru Bocăneț, Vasile Crețoiu, Alexandru Critico, Nicolae Dinică, Vistrian Roman, Julieta Strâmbeanu, Ștefan Tapalagă și lista poate continua.

Din punct de vedere administrativ, Teatrul “Alexandru Davila” Pitești a fost condus de:

Victor Handoca 1949 – 1950

Gheorghe Maricescu 1950 – 1952

Ion Neleanu 1952

Nicolae Georgescu 1952 – 1954

Gheorghe Leahu 1954 – 1956

Dumitru Dumitru 1956 – 1958

Constantin Dinu 1958 – 1963

Aurel Anchidin 1963 – 1965

Ion Popescu 1965 – 1967

Constantin Dinischiotu 1967 – 1974

Mihai Radoslovescu 1974 – 1976

Constantin Zărnescu 1976 – 1988

Sorin Zavulovici 1988 – 1997

Sebastian Tudor 1997 – 2016

Matei Varodi (i) 2016

Araxy Negoşanu (i) 2016 – 2017

Nicolae Poghirc 2017 – 2020

Constantin Cotimanis (i) 2020 – 2021

Felix Goldbach 2021 – 2022

Mihaela Nină (i) 2022

Dan Tudor 2022 – prezent

Noi, cei care asigurăm continuitatea activității artistice, tehnice și administrative ne dorim ca, prin producțiile noastre, să vă avem alături ani mulți și să ne bucurăm împreună de fenomenul teatral.

La mulți ani, Teatrul ,,Alexandru Davila”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.