Spre final de mandat, neştiind sigur dacă se mai află în topul preferinţelor alegătorilor, unii primari caută să mai de un ultim tun. Aşa pare să fie şi în cazul primarului comunei Stoeneşti Ion Marin (PSD), omul despre care lumea spune că care are mai multe mandate (patru de primar plus unul de viceprimar şi unul de consilier local) decât realizări.

Actual, primăria Stoeneşti încearcă concesionarea sau închirierea unei suprafeţe de 70 mii mp de teren în satul Piatra – Stoeneşti, pentru a fi exploatate resursele minerale ale zonei, respectiv piatra de calcar pentru nişte sume modice anuale.

Totul a pornit de la solicitarea scrisă „pe genunchi” a unei firme inactive, SC QFM PRO DEVELOPMENT SRL, din municipiul Piteşti, reprezentată de Viorel Tănăsescu.

Aşa că miercuri, 12 februarie a.c., consilierii locali din comuna Stoeneşti sunt convocaţi în şedinţă ordinară având de discutat pe marginea a patru proiecte de hotărâre, toate iniţiate de primarul social – democrat Ion Marin, iar pe ordinea de zi se regăseşte şi proiectul ce vizează concesionarea sau închirierea terenului.

Proiect care a iscat un val de nemulţumire în rândul comunităţii locale.

Totodată, în mediul online, consilierul local Cătălin Iosifescu, preşedinte interimar al PNL Stoeneşti, a atras atenţia asupra proiectului ce face referire la închirierea/concesionarea unei suprafeţe de 70.000 mp, în satul Piatra, pentru o Carieră de Calcar.

„În cazul în care mai sunt persoane interesate de ‘ soarta ‘ comunei Stoeneşti vă rog distribuiţi această postare.

Vă informam, acum două zile, că în data de 12 februarie va avea loc şedinţa Consiliului în care vor fi dezbătute proiectele de hotărâre din imaginea de mai jos …

Ieri am participat la şedinţa Comisiei de Buget – Finanţe, din care fac parte, comisie care dă aviz proiectelor iniţiate.

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost propunerea de concesionare pe o perioadă de 10 ani a unei suprafeţe de 7 ha în satul Piatra pentru înfiinţarea unei cariere de exploatare a calcarului!

Vă supun atenţiei proiectul de hotărâre ataşat într-o imagine mai jos:

Proiectul de hotărâre realizat de funcţionarii primăriei Stoeneşti presupune concesionarea acestei suprafeţe, de 7 ha, din domeniul public al satului Piatra pentru o sumă de 3000 de euro/ ha pentru primele 3 ha, respectiv 1500 euro/ ha pentru celelalte 4 ha!

Din cei 5 membri ai Comisiei de buget, din care fac parte, 4 au fost de acord, iar eu am fost împotrivă motivând faptul că mi se pare o sumă derizorie şi aş vrea să cerem şi părerea locuitorilor din zona Piatra!

Preşedintele Comisiei, domnul viceprimar, a motivat că proiectul trebuie să treacă întrucât comuna noastră are nevoie de bani pentru investiţii ca să se poată dezvolta…. 150.000 de euro în 10 ani.

Deci proiectul a primit avizul favorabil al comisiei de buget cu 4 voturi pentru şi unul împotrivă!

Nefiind specialist în acest domeniu, am sunat un prieten care ştiam ca are câteva ha de teren în zona Mateiaş-ului să îl întreb cam cu cât se vinde metrul de teren în zonă, pentru că practic în situaţia de faţă a-l vinde cu a-l concesiona este acelaşi lucru. Pentru că, în 10 ani, se exploatează toată resursa acestui teren nemaiavând nici o valoare!

Astăzi, am fost şi am avut o discuţie cu respectivul ca să mi pot da seama despre cum stau cu adevărat lucrurile!

– la momentul de faţă are oferta de 50 de euro / metru, dar nu-l dă fără 100!

De le 0,30 euro şi 0,15 euro preţul cu care vrea să concesioneze primăria Stoeneşti până la, să zicem, 50 de euro cam ce diferenţă este?

Vi se pare că aşa ar trebui să fie reprezentat interesul locuitorilor comunei Stoeneşti?

Preţurile sunt fixate de “aparatul” Primăriei Stoeneşti: prostie, nepricepere sau interese ascunse?

Mi s-a spus că dacă această carieră se va înfiinţa se pot exploata şi până la 2000 de tone de calcar pe zi şi în câţiva ani muntele acela va deveni “istorie”.

Domnule primar, domnilor consilieri – renunţaţi la implementare acestui proiect care nu aduce nimic benefic locuitorilor comunei Stoeneşti pentru 150.000 de euro în 10 ani!

Vreţi să facă primăria profit de pe urma acestui munte de calcar, iar locuitorii să poată beneficia de un preţ corect pentru această resursă de pe raza comunei noastre? Să înfiinţeze primăria o firmă de exploatare şi comercializare a calcarului, astfel încât locuitorii să aibă cu adevărat un beneficiu!

Din momentul în care am postat convocatorul şedinţei am primit mesaje de la peste 10 persoane nemulţumite de înfiinţarea acestei cariere. Aşadar oamenii nu sunt de acord!

În concluzie: cam aşa lucrează în aparatul administrativ al comunei Stoeneşti, în interesul cetăţeanului căruia trebuie să îi reprezinte interesele!

Pentru cei interesaţi miercuri, ora 13.00, se va da votul final în şedinţa de plen a Consiliului Local!”, este expunerea făcută de consilierul comunal Cătălin Iosifescu pe pagina sa de Facebook.

Am luat legătura şi telefonic cu alesul local, care ne-a precizat că nu are de completat nimic mai mult decât a prezentat deja în spaţiul virtual, însă a dorit să facă, şi prin intermediul ziarului nostru, un apel la locuitorii comunei pentru a îi invita la şedinţa de miercuri, 12 februarie 2020, ora 13.00, pentru a supune dezbaterii publice proiectul înainte de a fi supus aprobării.

Este de precizat că la nivelul comunei Stoeneşti, majoritatea o are PSD, 8 din 13, restul de 5 fiind: unul ALDE şi câte doi de la PNL şi PAM.

În acelaşi timp este de subliniat că o localnică a început să strângă semnături pentru a stopa încercarea primarului Ion Marin de a da „pe mai nimic” suprafaţa de teren numai bună de exploatat.

Ceea ce deranjează fiind nu faptul că s-ar fi găsit un investitor strategic, ci modul în care s-au derulat lucrurile. Adică, într-un mod tacit, la cererea expresă a unui om de afaceri piteştean. O intenţie despre care nu s-ar prea fi aflat dacă nu începea unica opoziţie (consilierul Cătălin Iosifescu) să strige în gura mare. Mai ales că nu este de trecut cu vederea că la Comisie, proiectul a primit votul a patru consilieri din cinci. Cu toate că, în cazul în care proiectul este votat, în baza unei licitaţii corecte oricine este liber să se înscrie şi chiar să mărească preţul pentru a obţine concesiunea. Ceea ce însă, mai ridică un semn de întrebare, este că nu a apărut un caiet de sarcini în baza căruia să fie făcută concesiune ori închirierea.

Vom reveni cu amănunte după şedinţa de miercuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.