Dezastrul provocat de modul în care a fost gestionată în România pesta porcină a determinat reacţii din partea eroparlamentarilor PNL.

Bunăoară, grupul PPE a decis susținerea amendamentelor europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan, prin care solicită alocarea a 110 milioane de euro fonduri europene pentru combaterea pestei porcine africane și pentru ajutorarea fermierilor afectați. Această decizie ne aduce cu un pas mai aproape de momentul în care banii respectivi vor ajunge la cei afectați.

În Argeş, situaţia este sub control.

Cât priveşte judeţul Argeş, purtătorul de cuvânt al PNL Argeş, Gelu Tofan, a depus o adresă la DSVSA Argeş în care solicită o situaţie a fermelor din Argeş şi a modului în care este ţinută situaţia sub control.

Ca urmare a acestei adrese, răspunsul DSVSA Argeş este următorul:
“În judeţul Argeş sunt autorizate un număr de 17 ferme comerciale, cu un efectiv de 90.000 de capete. Numărul total de suine din judeţul Argeş atât din ferme, cât şi din gospodăriile populaţiei, însumează aproximativ 140.000 de capete. În judeţul Argeş nu sunt înregistrate, până în prezent, cazuri de pestă porcină africană şi nu există nicio suspiciune în acest sens.

Pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, în judeţul Argeş, s-au dispus următoarele măsuri. Au fost instruiţi:
– toţi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi
– medicii oficiali ai DSVSA Argeş
– medicii veterinari din fermele de porci
– medicii veterinari din abatoare
– administratorii fermelor de porci
– administratorii fondurilor de vânătoare
– vânătorii
– pădurarii
– administratorii abatoarelor”

Gelu Tofan spune că, potrivit informaţiilor furnizate de DSVSA, “a fost convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor de la nivelul judeţului Argeş şi sunt în desfăşurare controale în echipe mixte ale medicilor veterinari împreună cu poliţia în trafic, conform Notelor de Serviciu ale ANSVSA, verificându-se mijloacele de transport cu animale şi cu produse de origine animală. În plus, a fost dispusă măsura de închidere a târgurilor de animale din judeţul Argeş, pentru a limita circulaţia animalelor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.