În data de 15 mai 2019, orele 12.00, DSP Argeș a fost informată telefonic de către Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei BALȘ” București despre o pacientă de 16 ani, elevă la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești, diagnosticată cu „suspiciune de meningită meningococică”.

            Pacienta a fost transferată de urgenţă de la Spitalul de Pediatrie Piteşti – CPU – cu autosanitara SAJ Argeş la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Bucureşti, la orele 04.00.

            Iniţial pacienta s-a prezentat pe data de 15 mai 2019, ora 01.54, cu următoarea simptomatologie: febră, frison, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături şi parestezii membru superior şi inferior.

            Medicul specialist de urgenţă şi neurologul au ridicat suspiciunea diagnosticului de Meningo-encefalită acută şi au decis transferul pacientei cu autosanitara către Institutul Naţional de Boli Infecţioase Bucureşti.

            Imediat DSP Argeş a întreprins următoarele măsuri:

–           S-a raportat cazul la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile Bucureşti.

–           S-a luat legătura telefonic cu medicul de familie, cu conducerea liceului, cu medicul şcolar al liceului, cu Spitalul de Pediatrie Piteşti, cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş, în vederea depistării tuturor contacţilor şi instituirea chimioprofilaxiei cu antibiotic achiziţionat şi distribuit de DSP Argeş, în aceeaşi zi, începând cu orele 15.00. Până în data de 16.05.2019, orele 14.00, a fost confirmată de medicul de familie şi medicul şcolar administrarea tratamentului profilactic pentru: 2 membri de familie, 39 de elevi, 12 cadre didactice şi auxiliare de la unitatea de învăţământ, precum şi pentru 15 persoane din cadrul personalului medico-sanitar şi auxiliar de la Spitalul de Pediatrie Piteşti şi SJA Argeş.

–           În cursul zilei de 15.05.2019 DSP Argeş a transmis unităţii de învăţământ şi Inspectoratului Şcolar Argeş măsurile ce trebuie întreprinse în vederea limitării apariţiei altor cazuri:

o          Supraveghere activă clinică zilnică a întregii colectivităţi pe o perioadă de 10 zile

o          Izolarea în spital – Secţia Boli Infecţioase – a oricărui contact care prezintă semne fizice de boală

o          Efectuarea strictă a curăţeniei şi dezinfecţiei (aerisire, ştergere umedă, etc.)

o          Educaţie sanitară atât pentru elevi, cât şi pentru personalul didactic şi auxiliar privind reguli minimale de igienă

–           Raportarea imediată la DSP Argeş a oricărui caz suspect nou apărut.

Astăzi, 16.05.2019, un reprezentant al DSP Argeş face o informare educaţională despre Meningita meningococică şi măsurile de igienă personală şi colectivă pentru limitarea răspândirii meningococului, către personalul didactic al liceului.

            Menţionăm că infecţiile meningococice apar sporadic în general, în tot timpul anului, cu o incidenţă mai mare iarna şi primăvara. Sursa de infecţie este reprezentată numai de om: purtătorii sănătoşi de meningococi şi bolnavii cu rino-faringite meningococice şi alte forme de boală. Meningococul este extrem de fragil în mediul exterior, el fiind distrus rapid la frig, căldură, uscăciune, expunerea la razele solare şi la substanţe chimice. În picăturile nazo-faringiene nu rezistă mai mult de 30 minute.

            Transmiterea se face prin contact direct, prin micropicături de salivă sau de secreţii nazale, provenite cel mai frecvent de la purtătorii sănătoşi sau de la bolnavii cu rino-faringită meningococică. Calea indirectă (obiecte recent contaminate) este posibilă, dar excepţională.

            Receptivitatea la infecţie este generală, însă predispoziţia la îmbolnăvire este variabilă şi în general redusă. Receptivitatea este maximă la copii şi scade odată cu vârsta.

            Ca măsuri de prevenire a bolii menţionăm:

–           Păstrarea strictă a igienei personale prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun

–           Evitarea utilizării în comun a obiectelor personale (tacâmuri, veselă, periuţa de dinţi, pahare, batiste, etc.)

–           Igiena strictă la locul desfăşurării activităţilor zilnice

–           Folosirea barierelor (şerveţel de unică utilizare, batistă, etc.) în caz de tuse sau strănut

–           Prezentarea şi semnalarea către medicul de familie în cazul apariţiei durerii de cap persistente, însoţită de febră şi alterarea stării generale.

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Sorina HONTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.