Din „vina” prefectului Soare, arhitectul Dimitrie Ionescu – Berechet a fost recunoscut oficial ca „Argeşean – valoare naţională”

Personalităţi precum pictorul Theodor Aman, poetul Ion Barbu, filosoful Petre Ţuţea, Campulung 1politicieni ca Ion Mihalache şi Ion Diaconescu, oameni de stat ca Armand Călinescu şi oameni de ştiinţă ca medicul endocrinolog Constantin Ion Parhon vor fi omagiaţi în Argeş în cadrul unui proiect de promovare a marilor personalităţi ale României.

Proiectul a demarat de ceva vreme, iar principalul „vinovat” este nimeni altul decât prefectul de Argeş Cristian Soare, cel care a avut iniţiativa de a pune bazele proiectului şi de a-l continua, căutând personalităţi în fiecare localitate a Argeşului, personalităţi ce merită promovate în cadrul acţiunilor ce se vor desfăşura sunt titulatura de „Argeşeni – valori naţionale”.

Proiectul este structurat pe trei categorii: oameni de cultură, oameni de ştiinţă şi politicieni.

În fiecare lună va fi omagiată o astfel de personalitate prin organizarea de expoziţii de carte şi de pictură, de dezbateri ştiinţifice, de recitaluri de poezie, de mese rotunde şi seminarii, precum şi prin acordarea de medalii comemorative şi plachete memoriale, prin ceremoniale religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori şi prin vizitarea şi prezentarea de case memoriale şi busturi.

Miercuri, 20 iulie, chiar de Ziua Câmpulungului, dat fiind că Patronul Spiritual al Campulung 2municipiului este Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, în Sala Mare a primăriei a avut loc evenimentul dedicat unuia dintre cei mai de seamă arhitecţi ai României, arhitectul câmpulungean Dimitrie Ionescu – Berechet. De fapt marcanta personalitate a celui ce a slujit ca arhitect – şef al Patriarhiei Române timp de 33 ani. Celebrul arhitect Berechet a proiectat peste 200 de biserici noi şi alte 80 de edificii publice, locuinţe particulare, monumente comemorative şi funerare.

Fiind de consemnat faptul că numai în municipiul Câmpulung Muscel, oraşul său natal, a proiectat numeroase imobile şi edificii, în cele mai multe cazuri în mod gratuit.

Printre cele mai cunoscute numărându-se: Mausoleul de la Mateiaş – dedicat eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial şi clădirea Primăriei municipiului Câmpulung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.