Veniturile bugetare nu acoperă cheltuielile angajate de Guvern, mai ales pe cele pentru plata pensiilor şi a salariilor majorate din sectorul public.

Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica reacţionează după ce Ministerul Finanţelor Publice a publicat execuţia bugetului general consolidat pentru primele patru luni ale anului 2018 şi atrage atenţia că, dacă ritmul slab de colectare a veniturilor se va menţine, bugetul nu va putea susţine majorarea cu 10% a pensiilor şi nici plata salariilor din sectorul public până la finalul anului:

„Când preşedintele Klaus Iohannis a întrebat Guvernul dacă va avea bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului, domnia sa a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că economia a obosit sub presiunea politicilor toxice promovate de coaliţia PSD-ALDE şi că veniturile nu vor ajunge la nivelul estimat prin Legea bugetului de stat. Dacă analizăm datele rezultate din execuţia bugetară după primele patru luni, putem constata că deficitul bugetar a atins un nivel istoric, România nemaitrecând printr-o astfel de situaţie din anii de criză economică 2008-2012.

Astfel, dacă în aceeaşi perioadă a anilor 2016 şi 2017 se înregistrau excedente bugetare de 1,3 miliarde lei, respectiv 1,2 miliarde lei, colectându-se bani mai mulţi decât îi trebuiau Guvernului pentru a onora plăţile angajate, în acest an s-a ajuns deja la un deficit de 6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB. Oricine îşi poate imagina unde va ajunge deficitul dacă guvernanţii îşi vor respecta angajamentul şi vor majora pensiile, chiar şi numai pentru jumătate de an, începând cu data de 1 iulie 2018.

Dezechilibrele economice pe care le-a creat incompetenţa managerială a Guvernului sunt extrem de grave. Dacă veniturile au crescut cu 11,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cheltuielile au crescut cu 21,5%. Românii trebuie să ştie că diferenţa de bani necesară pentru acoperirea cheltuielilor nu cade din cer, ci este acoperită din împrumuturi. Liderii coaliţiei PSD-ALDE manipulează continuu cifrele statistice pentru a ascunde faptul că, din 2012, de când au preluat guvernarea, România a fost îndatorată cu încă 110 miliarde de lei. La finalul anului 2012, datoria publică a României era de sub 200 miliarde de lei, iar în februarie 2018 a ajuns la 306 miliarde lei. Cum împrumuturile contractate nu sunt pe gratis, ci purtătoare de dobânzi, anual returnăm creditorilor peste 11 miliarde de lei, în loc să construim ceva cu aceşti bani. Numai în primele 4 luni din acest an am achitat dobânzi de peste 5 miliarde lei, sumă aproximativ egală cu valoarea totală a pensiilor plătite într-o lună în România.

Grav este şi faptul că plafonul cheltuielilor de personal va fi depăşit anul acesta, iar Guvernul nu va avea de ales decât între două soluţii la fel de păguboase: să dea oameni afară sau să majoreze acest plafon. De unde va lua banii? De la investiţii nu mai poate pentru că a luat deja! Atunci, de unde?”.

Deputatul Dănuţ Bica avertizează că anularea Pilonului II de pensii nu va face decât să îngroape economia cu totul, iar Guvernul se va bucura doar pentru scurt timp de faptul că va petici bugetul printr-o astfel de operaţiune, consecinţele ulterioare fiind deosebit de grave:

,,În ultimul trimestru al anului 2017 economia a crescut doar cu 0,3%, iar în primele trei luni din 2018 a stagnat, adică a avut o creştere de 0%. Comenzile din industrie au fost în cădere liberă, în luna aprilie înregistrând un declin fără precedent, iar exporturile au crescut cu o viteză mult mai mică decât importurile. Nu trebuie să fii mare expert pentru a-ţi da seama că Guvernul PSD-ALDE a sufocat efectiv economia, blocând orice fel de investiţie publică. Nu a demarat niciun proiect nou de infrastructură, iar pe şantierele deschise nu se lucrează, pentru că ministerele responsabile nu alocă bani pentru investiţii.

Românii nu pot înţelege unde ajung zecile de miliarde de lei pe care Guvernul îi împrumută anual şi de ce banii sunt tot mai puţini, deşi ţara noastră a avut în anul 2017 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Niciun ministru nu încearcă să explice de ce companiile de stat profitabile sunt prăduite de toate resursele, riscând să fie puse pe butuci, deoarece Guvernul le ia la buget toţi banii de investiţii.

Domnii Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, în disperare de cauză, încearcă să salveze situaţia, atentând la economiile celor 7 milioane de români, acumulate la Pilonul II de pensii. Adoptarea unor decizii în acest sens, va reprezenta, fără îndoială, cel mai grav atentat la siguranţa economiei naţionale de la colectivizarea agriculturii realizată de comunişti în anii ’50 şi până în prezent.

Orice lovitură dată Pilonului II ne va costa enorm pe termen scurt, mediu şi lung: actualii pensionari nu vor avea niciun beneficiu din majorarea de 10%, pentru că inflaţia, provocând explozia preţurilor, le va înghiţi toată această creştere, bugetul nu va fi salvat decât pentru câteva luni, iar milioane de români vor rămâne fără pensie în viitor. Efectele asupra economiei vor fi devastatoare, pentru că cele 42 de miliarde de lei economisite la Pilonul II sunt plasate în economia reală, susţinând astăzi finanţarea investiţiilor publice şi private.

Din aceste motive, PNL somează Guvernul să abandoneze orice intenţie de a desfiinţa Pilonul II de pensii, nedând crezare declaraţiilor prin care liderii PSD-ALDE încearcă să ne convingă că nu se va întâmpla aşa ceva. Dacă vor să aibă suficienţi bani pentru salarii, pensii şi investiţii, atunci le recomandăm guvernanţilor să facă bine şi să realizeze absorbţia zecilor de miliarde de euro puse la dispoziţia României prin finanţările nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, să dea drumul la investiţii şi să lupte real, nu simulat, împotriva marii evaziuni fiscale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.