Deputații coaliției aflate la guvernare au votat marți pentru închiderea termocentralelor din România până în 2025

Parlamentarii Forța Dreptei au votat împotriva acestei măsuri ilogice, în condițiile în care țara noastră are un deficit de energie electrică produsă și s-a angajat să ajute Republica Moldova- livrându-i în acest moment peste 90% din necesarul de consum.
Criza energetică a speriat și state precum Germania, Austria și Țările de Jos care, în pofida angajamentelor de a elimina treptat cărbunele din sectorul electric, au crescut producția de energie pe bază de cărbune, ca măsură de urgență.

Bombardamentele din Ucraina, care au lăsat Republica Moldova fără principalele surse de energie, prețurile în creștere și măsurile luate de urgență de alte state europene nu valorează însă nimic pentru cei aflați la guvernare. Așa se face că proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic a fost adoptat de Camera Deputaților, cu 155 de voturi pentru, 44 contra și 37 de abțineri. Conform OUG, termocentralele vor intra în conservare din 2025, adică, în traducere liberă, vor fi lăsate să ruginească.

Am votat împotriva acestei ordonanțe din două motive esențiale. În momentul negocierii PNRR, nu exista războiul din Ucraina și nici criza energetică. Această prevedere din PNRR trebuia renegociată. Nu putem pune în pericol economia românească pentru că nu suntem în stare să negociem. În al doilea rând, nu putem opri un sector energetic printr-o lege. Cei care au contribuit la această ordonanță ar fi trebuit să se gândească mai bine.”, a spus deputatul argeșean Adrian Miuțescu, vicepreședinte Forța Dreptei, în plenul Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.