Ordinul nr. 4948/2019, semnat de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Valer – Daniel Breaz, în data de 5 septembrie a.c., prevede că, începând cu anul şcolar 2020 – 2021, toţi elevii care nu obţin media 5 la evaluarea naţională sunt trimişi automat la şcolile profesionale.

„La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 – 2021 participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci).”, se arată în respectivul Ordin criticat de Administraţia Prezidenţială, care a precizat că „repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional este un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev”.

Drept replică, Ministerul Educaţiei a transmis că măsura a fost luată pentru a oferi „un drum mai bun în viaţă elevilor aflaţi la final de gimnaziu”.

Privind Ordinul mai înainte menţionat, în prima zi de şcoală, 9 septembrie 2019, Consiliul Național al Elevilor a îndemnat toți elevii din România să protesteze, în timpul desfășurării festivităților de deschidere a anului școlar, purtând doliu pentru Educație.

„Cea mai recentă măsură apărută în sfera educației, prin care elevii care obțin medii de admitere sub 5 la finalul gimnaziului sunt repartizați direct în școlile profesionale, este motivul principal care ne determină să ieșim la protest în curtea școlii.

Considerăm că propunerea venită din partea Ministerului Educației Naționale anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a crește relevanța învățământului profesional și distrage atenția de la cauzele reale pentru care unii elevi nu au performanțe la Evaluarea Națională: subfinanțarea sectorului educațional, ineficiența actului de predare-învățare, lipsa de incluziune din mediul școlar.

Alătură-te protestului nostru, iar luni, când pășești pe poarta școlii, poartă o banderolă la braț sau alt simbol de culoare neagră!”, a fost apelul făcut de către reprezentanţii Consiliul Național al Elevilor, apel care nu a avut ecou la Câmpulung.

Foto: Fabian Cuza, grafician în cadrul Biroului de Presă al Consiliului Național al Elevilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.