Mulți sunt orbiți de reduceri și fără a verifica prețurile inițiale se bucură că pot cumpăra un produs ”ieftinit” sau ”la ofertă” în pofida faptului că multe dintre ”chilipiruri” sunt de fapt doar artificii de marketing des practicate în România.

Ca exemplu, în plină perioadă de ”Black Friday”, inspectorii ANPC au sancționat ALTEX cu 50 mii lei și suspendarea activității pentru reduceri false, mai exact fără a aplica reducerile din prețul de referință. Țepe pe care românii, orbiți de promoții, le iau constant, mai ales dacă mai e să ne luăm și după răspunsul halucinant dat inspectorilor de la Protecția Consumatorilor de către reprezentanții ALTEX, care au afirmat cu ocazia discuțiilor pe această temă, că ”ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”.

”Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept ”Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale.
Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus).  Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site.
Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe această temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e.
Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.
ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă.
De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.
ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri.

CLICK AICI!!! Exemple de produse cu abateri de preț, afișate pe site”, se arată într-un comunicat al ANPC. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.