Cum se anunță o vară cu temperaturi extreme, suntem nevoiți să vă reamintim că aveți obligația să folosiți rațional apă potabilă și, cel mai important, să nu udați grădinile!

Pe lângă faptul că apa potabilă nu are destinație de apă menajeră sau industrială, ca să poată fi utilizată în scop agricol, în cazul unui consum peste cel dimensionat prin proiectare se poate ajunge la perturbări ale furnizării pentru ultimii consumatori ai sistemului de alimentare cu apă, în special pentru cei aflați în zone mai înalte.

Iar dacă, urmare a secetei, s-ar ajunge și la o reducere a debitelor de apă ale sursei, ar putea interveni restricții în distribuție. Într-o asemenea situație de criză, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spațiilor verzi constituie contravenție și se sancționează cu amendă, conform Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare – (art. 87, pct.12) – „nerespectarea de către utilizatorii de apă a obligaţiilor legale care le revin privind gospodărirea raţională a apei.”

Pentru posesorii de grădini există soluții la îndemână: instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie și folosirea acesteia sau forarea de puțuri de mică adâncime. De exemplu, folosind o pompă acționată de un motor de 1 kW, costul cu energia electrică folosită pentru un metru cub de apă extrasă e de șapte ori mai mic decât costul unui metru cub de apă potabilă.

Au fost depistate cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă, în scopul folosirii pentru udarea grădinilor, intervenție care constituie contravenție și se pedepsește cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 lei, conform Legii nr. 241/2006, a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, republicată.

DIRECTOR GENERAL, ing. Mihail VASILESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.